Ton Koene, bezig met de kaft van 'De vuurtoren van Biem'.
Ton Koene, bezig met de kaft van 'De vuurtoren van Biem'. Foto: Jeroen van Hattum

Vuurtoren centraal in kinderboek Biem

Hij maakt al een aantal jaar boeken voor kinderen en heeft nu ook een eerste kinderboek dat zich op Texel afspeelt. Ton Koene, die sinds 2019 op Texel woont, liet zich voor het boek inspireren door zijn zoon en de vuurtoren.

'De vuurtoren van Biem' heet het boek. Het verhaal speelt zich af rond een jongen (Biem) die met zijn vader in de vuurtoren woont. Op een dag ziet Biem dat het licht van de vuurtoren uit is, terwijl er een schip op de kust afkomt, dus hij moet actie ondernemen. Het is een boek voor kinderen vanaf 4 jaar oud dat makkelijk voor te lezen is en prachtige tekeningen van de omgeving van de vuurtoren bevat. Ze geven het gevoel of je daadwerkelijk midden in een storm op zee zit, terwijl het licht van de vuurtoren uit is.


Ton bedacht het verhaal een paar jaar geleden toen hij een maand op Texel verbleef en met zijn zoontje bij de vuurtoren aan het wandelen was. Zijn partner Josine Blanksma liep destijds een maand mee als huisarts bij de toenmalige praktijk van Dros en Hoekstra (nu huisartsenpraktijk De Kaap). In 2019 vestigde het gezin zich op Texel en sindsdien werkt hij op het eiland aan zijn boeken. De eerste publiceerde hij in 2007 ('50 stoere beroepen'), de laatste ('Virus jager') verscheen vorig jaar en gaat over de weg die een virus aflegt door het lichaam. Dat boek is eveneens voorzien van prachtige zelfgemaakte tekeningen en legt in begrijpelijke taal uit wat een virus in een lichaam doet. "Het zou eerst een boek worden over wat er in je lichaam gebeurt als je kanker krijgt, maar in overleg met de uitgever is vorig jaar na het uitbreken van het coronavirus besloten om het thema te veranderen in een virus." Het boek 'De vuurtoren van Biem' bleef daardoor wat langer liggen, maar is nu net uitgegeven.


Het schrijven van boeken is een geheel ander leven dan hij eerst leidde. Van 1989 tot 2006 werkte Ton zeventien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen waar hij onder meer de veiligheid coördineerde van teams die in gevaarlijke landen aan het werk waren. Het leidde hem langs diverse oorlogsgebieden waar het elke keer ter plekke aftasten en onderhandelen was om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Hij was eveneens verantwoordelijk voor de projectuitvoer en medisch, logistiek en financieel management. In 2006 nam hij ontslag bij Artsen zonder Grenzen en begon als professioneel fotograaf en illustrator wat hij inmiddels meer dan vijftien jaar doet. Van 2009 tot 2013 werkte hij in Afghanistan als fotograaf voor de Volkskrant. Het wonen op Texel bevalt hem goed, zeker met twee jonge kinderen. Ton: "Ik kom zelf uit een klein dorp op het platteland, dus het voelt vertrouwd aan. Ik ben opgegroeid met boerderijen en heb een studie landbouw gedaan." Texel staat voor hem eveneens in schril contrast met de Randstad waar hij jaren woonde. "Daar ben je anoniem voor elkaar. Hier ken je elkaar, kom je elkaar geregeld tegen en heb je verantwoording af te leggen aan de gemeenschap waarin je verkeert. Dat voelt een heel stuk prettiger." 'De vuurtoren van Biem' is wat Ton betreft niet het laatste kinderboek waar Texel een rol in zal spelen. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels op Texel en het ligt ook bij de Jumbo's in Den Burg en De Koog.

Afbeelding
Afbeelding