Rinke Visser en Josien de Vries tijdens een bezoek aan Texel in december.
Rinke Visser en Josien de Vries tijdens een bezoek aan Texel in december. Foto: Job schepers

Vakantie naar het binnenland met 'I Tjing'

In een wereld waarin alles snel moet en al meer dan een jaar ongewis is, is het soms lastig om koers te houden en tijd voor jezelf te vinden. Josien de Vries en haar partner Rinke Visser vonden hun rust en vertrouwen in de toekomst in 'I Tjing' - het duizenden jaren oude wijsheidsboek dat de grondslag vormt van de Chinese cultuur en een holistische visie op het leven biedt. Deze zomer willen Rinke en Josien hun kennis delen met anderen. Zij gaan in gesprek met hoofdredacteur Job Schepers.

"Van tevoren dacht ik dat ik nogal zweverige types zou aantreffen, ik had teveel vooroordelen. Ik wist niets van I Tjing, maar had toch mijn mening al klaar. Het gesprek dat volgde was warm, maar verre van zweverig. Josien en Rinke waren hartelijk en namen de tijd om rustig uitleg te geven over I Tjing en de zomercursus die zij gaan geven op Texel", kijkt Job terug op het gesprek.


"Rinke en ik zijn al meer dan 35 jaar collega’s, wereldwijd bekend als 'The Dutch pioneers of Biography Work' en oprichters van het Instituut voor Biografiek, gevestigd in Driebergen. Geïnspireerd door ons werk van de afgelopen vijf jaar in China, houden we ons de laatste jaren intensief bezig met de I Tjing. Wij hebben inmiddels een prachtige manier gevonden om de holistische levenswijsheid van het Oosten vruchtbaar te maken voor het voornamelijk lineaire Westerse bewustzijn, als het gaat om persoonlijke biografische vragen. Op basis hiervan hebben we nu een cursusconcept ontwikkeld, dat we graag ook aan de bewoners en bezoekers van Texel willen aanbieden", legt Josien uit.


Rinke maakt het voor de redacteur iets minder abstract. "Als je rust neemt voor zaken, kom je er achter dat antwoorden op bijna alle levensvragen in jezelf zitten. Maar je moet wel weten hoe je die moet vinden. Het boek van I Tjing bestudeer ik al tientallen jaren, maar het is een studie die nooit af is."


"We zijn geen mensen die anderen even willen vertellen hoe ze het moeten doen. We bieden deze cursus aan, omdat we er zelf zoveel levensvreugd uit hebben gehaald. Ik wil de opgedane kennis graag verspreiden. We hebben dit in China ook gedaan, maar vanwege corona stopte dit voor nu even. We hebben de lessen wel online voorgezet. Maar we zijn ook graag weer fysiek bezig. We komen al jaren op Texel, waar we de cursus gaan geven vanuit dorpshuis De Waldhoorn. Men moet dit zien als uitvalsbasis, want een groot deel vindt ook al wandelend buiten plaats. Op die manier verbinden wij dan in ons persoonlijk leven ook nog het zinvolle, mooie en nuttige met het aangename van een wat langer verblijf op ons geliefde eiland", vertelt Josien.


In het hele gesprek hebben Rinke en Josien gevoel voor humor. Ze brengen bovendien een bepaalde rust die zorgt voor een aangename sfeer. "Wij zijn ervan overtuigd dat ons aanbod veel meer is dan ‘een leuke zomercursus in Den Hoorn", besluit Josien.

Meer informatie

De vier dagen durende cursus staat gepland voor 2 tot en met 5 juni 2021. Het programma duurt dagelijks van 10:00 uur tot 19:00 uur met middagpauze, inclusief een gezonde maaltijd, verzorgd door Lotte Strooper van ‘Lotte kookt’ uit De Koog. Meer informatie via www.3consult.nl, via josien@3consult.nl, of telefonisch via 06 2702 0041. Op de website ook ervaringen van anderen.