Afbeelding
Foto:

Achter de schermen

Open met Pasen

Er wordt op Texel heel hard gewerkt om alle wegen op te knappen. Laat er geen twijfel over bestaan: dat verdient waardering! De wegen zijn er ook aan toe. Op een aantal plaatsen kun je al goed zien dat het er van opknapt. De Groeneplaats - onlangs door iemand al bij grap 'het Rode plein' genoemd - wordt prachtig en de opgeknapte fietspaden in De Dennen en de Zanddijk maken het fietsgenot stukken groter. Dat het tijdelijk hinder geeft, is onontkoombaar, dat snappen we allemaal. Dat werk soms iets uitloopt, snappen we ook. Je komt nu eenmaal wel eens onverwachte zaken tegen. Goede communicatie is daarbij essentieel. Vraag het de mensen aan de Nieuwlanderweg maar. Als termijnen steeds weer worden verschoven, ontstaat er wrijving.


In het verleden was er een ongeschreven regel: met Pasen zijn de wegen toegankelijk, zijn fietspaden rijklaar en ook stoepen liggen niet open. Enkele jaren geleden was men in De Koog woest dat de stoep langs de Badweg open lag met Pasen, ongehoord bij de start van het seizoen. Op dit moment kun je beter een website maken waarop je laat zien waar je wel kunt rijden, we noemen dat dan 'vanAnaarBezig.nl'.


Je zou bijna vooropgezet spel gaan vermoeden. Ontmoedigingsbeleid om naar Texel te komen. Aan de ene kant zeg je als burgemeester dat we solidair moeten zijn met mensen uit de Randstad die er ook eens uit moeten, aan de andere kant breek je het hele eiland op, zodat zelfs het terrein van Parijs-Dakar toegangsvriendelijker is. Ik weet dat de verantwoordelijk wethouder erg van mountainbiken houdt, maar dit gaat toch wat ver.


Gelukkig hebben we op Texel een overzichtelijke website met alle wegwerkzaamheden op één scherm. Hier staat een einddatum bij. Het is echter raadzaam om deze steeds voor vertrek te raadplegen. De einddatum kan namelijk per minuut verschillen en zo klopt de informatie altijd. Op het moment dat je als pers vragen stelt, kan het zo zijn dat de voorlichting andere startinformatie heeft dan de pers. Mooi voorbeeld hiervan is de toegang tot de Groeneplaats. De werkzaamheden naar de toegang over de Elemert zouden 25 maart zijn afgerond. Bij de voorlichting staat er al tot 9 april. Als je dan de laatste gegevens aanhoudt, heb je op papier ook geen vertraging. De winkeliers in Den Burg - die het vrij pittig hebben door een zekere coronacrisis - zijn vast blij dat het dorp zo slecht toegankelijk is. De tijdelijke eenrichtingssituatie bij de Weverstraat zorgt zonder Paasdrukte al voor gevaarlijke situaties, ik kan me niet voorstellen dat dat een goede vrijdag wordt als dit dan de situatie is.


De prachtige vernieuwde fietspaden in De Dennen en langs de Zanddijk - dank daarvoor - zijn helaas niet aangesloten op de andere fietspaden. Vanwege het uitharden van het beton duurt dit nog enkele weken, al worden hier door sommige mensen uit de bouwwereld vraagtekens bij gesteld. Laten we de gemeente hier het voordeel van de twijfel geven. In een tijd dat er zoveel gesloten is, was het leuk als de wegen open zouden zijn geweest, al kun je ook weer stellen dat heel veel wegen open liggen.


Op het moment dat ik de laatste letters typ, belt voorlichting. Werkzaamheden zijn eind deze week zover afgerond dat de Groeneplaats bereikbaar is, al staat het op de website nog anders. We wachten vol spanning af hoe dit avontuur verder gaat en houden ons er maar aan vast dat het uiteindelijk gaat om het eindresultaat en dat is op veel plekken veelbelovend.


Job Schepers