De oude vuilstort aan het Molwerk.
De oude vuilstort aan het Molwerk. Foto: ton Zegers

"Geen oplossing oude vuilstort"

Er zit geen schot in het vinden van een oplossing voor de problemen op en rond de voormalige vuilstort aan het Molwerk. Dat meldt het college naar aanleiding van de motie in september vorig jaar waarin de raad het college opriep “binnen afzienbare tijd tot geschikte technische verantwoorde oplossingen en maatregelen te komen”.


“Die oplossing hebben we als college niet. Er is weliswaar geen gevaar voor de volksgezondheid maar ook wij zouden graag zien dat er een goede oplossing voor het probleem is.” Dat is onder meer de uitstroom van ammoniak en het naar binnen sijpelen van brak water (zoute kwel).

B en w voerden overleg met het Hoogheemraadschap (verantwoordelijk voor de waterkwaliteit) en de provincie Noord-Holland (verantwoordelijk voor milieu). Eerder onderzoek wees uit dat drainage in combinatie met afvoeren van vervuild water naar de zuivering niet haalbaar is. De betrokken partijen zijn “al een tijdje” toe aan de tweede stap, een maatschappelijke kosten baten-analyse.

Onduidelijk is welke maatregelen maatschappelijk verantwoord kunnen worden ingezet. De kosten voor het volledig afgraven van de voormalige vuilstort liggen rond de €30 à 45 miljoen. Deze situatie speelt op meerdere locaties in NH, de provincie heeft het onderzoek naar de uitloging van ammonium uit stortplaatsen opgenomen in het Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022-2027.

De aanwezigheid van zoute kwel maakt de situatie bij 't Horntje complexer dan bij veel andere vuilstorten. De provincie is gevraagd de Texelse vuilstort als pilot mee te nemen in het onderzoek. Samen met andere partijen wordt ook onderzocht of voorzuivering van het uittredende water mogelijk is, zodat het water ontvangen kan worden op zuivering Everstekoog. De kans hierop lijkt volgens de betrokkenen echter niet groot.

In augustus 2020 verscheen in deze krant een uitgebreid artikel over de kwestie, met onder meer de gedupeerde natuurboer Kees Kikkert. Het stuk eindigde met: "Resumerend: ruim vijftig jaar na de aanleg van de vuilstort, lekt er nog steeds met stikstof verrijkt zout water het eiland op, een situatie die nog tientallen jaren kan voortduren en waarbij vooralsnog geen zicht is op een oplossing. Ook Kikkert is nog geen stap verder."