De Robbenjager is één van de polders waar watercrassula is gesignaleerd.
De Robbenjager is één van de polders waar watercrassula is gesignaleerd. Foto: Duinpark en Camping de Robbenjager

Watercrassula in drie polders aangetroffen

In natuurgebied Dorpzicht en in polders de Robbenjager en de Eendrachtspolder is de waterplant watercrassula gesignaleerd. "Dat is geen goed nieuws", meldt de provincie Noord-Holland. Bestrijding volgt na het broedseizoen.

Watercrassula, een uitheemse plant, groeit en verspreidt zich snel. Uit een stukje van slechts een paar millimeter kan al een nieuwe plant groeien. Het vormt een bedreiging voor de duinvalleien, natte graslanden en waterlopen.


De plant vormt dikke matten in het water. Hierdoor kan water niet goed doorstromen. Planten en dieren hebben hier last van. Reden om de watercrassula te bestrijden.

Maar dat zal voorlopig nog even moeten wachten. Het broedseizoen is net gestart, om de aanwezige vogels zoveel mogelijk te ontzien wordt pas na het broedseizoen gestart met bestrijdingswerkzaamheden.

Op dit moment wordt beoordeeld wat de beste oplossing is om de watercrassula te bestrijden. Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is de plant vernietigen door middel van afgraven. Vervolgens moet jarenlang worden gekeken of de plant terugkomt. Een tweede optie is om de grond ongeschikt te maken als groeiplaats.

De gemeente Texel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland werken samen om de watercrassula te bestrijden. Stichting Bargerveen geeft advies en Soontiëns Ecology voert de werkzaamheden uit.

In 2018 was er in poldertje Ceres ook sprake van een besmetting met watercrassula. Door ophoging van het terrein is de plant bedolven onder een dikke laag grond, om deze te laten verdwijnen. Waarbij ook de waterplas die ontstond bij de dijkverhoging in de jaren ’60 is gedempt.

Sindsdien bekijken vrijwilligers of de plant voorkomt, zoals nu het geval. Besmetting gebeurt doordat kleine stukjes plant meeliften op maaimachines of met watervogels. Nu de watercrassula op verschillende gebieden in Texel in watergangen zit, is de kans op verspreiding extra groot.

Afbeelding