Anders bekeken...

Je kunt mooie broodjes bakken van zand. Suzan zit in de zandbak en ontdekt het fenomeen. Als je het in de vormpjes doet en aandrukt, komt het er als bijna echt uit vandaan.

De ongekroonde koning

In Elburg is een prachtig park, daar zijn zoveel zandkastelen, sculpturen gebouwd, in zulke gedetailleerde uitgave dat het net echt lijkt. Wij bezochten de Zandverhalen, de grootste van de wereld, en stonden voortdurend stil van verbazing. Ik heb aardig wat zand geschept op Ceres en andere stranden, maar dit was buitencategorie bijzonder. De stal waar hij geboren werd, de man bejubelt op zijn ezel als zijnde de koning, binnengehaald met palmtakken door enthousiaste aanhangers, het is net echt.

Hoeveel kinderen zouden er niet met de mooie versierde paasstokken gelopen hebben achter de fanfare? Deze zondag liepen er honderden in Enschede voor een man die 342.472 stemmen haalde. Het haantje bovenop? Het haantje dat kraaide? Deze week kraaide het haantje weer. Ik hoorde hem heel duidelijk daar bij dat torentje in Den Haag. Hooggehakte laarzen, een witte jurk bij een positief geteste verkenner.

Zowel in de zorg als in de functie van trouwambtenaar geldt er de geheimhouding. Door slordigheid zagen wij de aantekeningen van deze verkenner: “Omtzigt, functie elders..” De man die bejubeld werd om zijn doortastendheid en uithoudingsvermogen in de belastingaffaire die het kabinet liet vallen, de man die vele zetels binnenhaalde voor het CDA, werd nu als luis in de pels eigenlijk in een paar woorden op een zijspoor gezet? De ene week hosanna en de andere week? Geen quarantaineplicht gedurende de testtijd? Geen thuiswerkoptie met zoom? Nee, de haan kraaide drie keer.

Omtzigt wordt in eigen kring en regering meer gezien als een soort van klokkenluider. Dat is jammer. Nederland heeft deze man nodig, hij maakt inzichtelijk, werkt transparant en dat is de politiek al jaren niet meer, we hebben mannen die kunnen corrigeren in de praktijk nodig. We waren er zo goed in, grote bouwwerken, rekenen, hoe heeft het zo kunnen afdwalen?

Deze week werd een kroon geplaatst door twee megagrote kranen uit Spanje. Door een constructiefout stortte een deel van het AZ stadion in augustus 2019 in. De fout werd gecorrigeerd. Een fenomenale actie. De verantwoordelijkheid genomen. Ik hoop dat er deze week op weg naar Pasen ook gebouwd wordt, deugdelijk met goede ingrediënten. Eerlijkheid en vakkundigheid. Werken met precisie. Paasbrood maken met 5 sterren, gekeurd door het Echte Bakkersgilde, kundig op weg naar het laatste avondmaal met elkaar…Nieuw leven, een nieuwe toekomst…Opstaan voor gerechtigheid…

Jozien