Proeverij van Country Lane wijn uit Zuid-Afrika.
Proeverij van Country Lane wijn uit Zuid-Afrika. Foto:

Online wijnproeverij

Ondanks, of eigenlijk dankzij alle coronamaatregelen hebben we een wijnproeverij bezocht, online. Dit gaat als volgt: de importeur organiseert een proeverij waarbij de te proeven wijnen uit eigen voorraad worden gehaald of tijdig worden toegestuurd.

De proeverij was voor leden van topSlijter, een groep van ongeveer 80 zelfstandige slijters, verdeeld over het land.

Het betrof een proeverij van Country Lane wijnen, een Zuid-Afrikaans wijnhuis dat exclusief verkrijgbaar is bij de topSlijter. De serie bestaat uit een instapwijn in de prijsklasse van rond zeven euro, een Reserve-serie van een hogere kwaliteit, beide in rood en wit met een prijs van tegen de negen euro en tenslotte een Grand Reserve, een topwijn in uitsluitend een rode variant voor rond de achttien euro.

Country Lane is gelegen op de Helderberg ten zuiden van Stellenbosch. Van hieruit kun je bij helder weer de oceaan zien liggen. Het domein beslaat 80 hectare aan druivenstokken.


Zuid-Afrika wordt tot de nieuwe wijnlanden gerekend al werd er al in 1652 wijn verbouwd. Het waren de Hollanders van de VOC die zich hiermee bezig hielden. Ervaring met wijn maken hadden ze niet. Enige tijd later, toen Franse Hugenoten, die wel ervaring hadden met het maken van wijn, zich vestigden in Franschhoek en Stellenbosch werd onder hun leiding de kwaliteit sterk verbeterd. Pas nadat het apartheidsregime in het land werd opgeheven konden de wijnen aan hun verovering van de wereld beginnen.

Zuid-Afrika is een groot land, maar het gebied waar wijn verbouwd wordt is klein en bevindt zich langs de kust voornamelijk in de regio Westkaap, daar waar de Atlantische en de Indische oceaan elkaar ontmoeten. Doordat het land inwaarts erg heet is, te heet voor wijnbouw, vind je geen wijnhuizen die verder dan 100 kilometer van de kust zijn gelegen. Door de wind van zee ontstaat verkoeling waardoor er een ideaal klimaat is voor wijnbouw.

In plaatsen als Stellenbosch, Paarl en Franschhoek draait alles om wijnbouw.

Typerend voor de wijnbouw in Zuid-Afrika zijn de Chenin Blanc druif, ook wel Steen genoemd voor de witte wijn en Pinotage voor de rode. Deze laatste is ontstaan in 1925 toen Abraham Perold de bekende Pinot Noir en Cinsault heeft gekruist. Dit heeft hij gedaan omdat Pinot Noir geweldige wijnen oplevert, maar lastig te verbouwen is.

Als druif van de nieuwe wereld moest de Pinotage zich bewijzen, wat aanvankelijk niet meeviel. Er was veel kritiek vanuit Europa. Toen in 1991 de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt openging en de export goed op gang kwam gingen de wijnboeren zich meer richten op Europese druiven als Cabernet Sauvignon en Shiraz, waarmee Pinotage geblend werd. Aan het eind van de vorige eeuw groeide de populariteit en inmiddels is de druif niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.


De Pinotage komt tegenwoordig niet alleen meer voor in Zuid-Afrika. Je komt hem tegenwoordig ook in Nieuw-Zeeland, Braziliƫ en de Verenigde Staten tegen. Als de druif op het juiste moment geoogst wordt kan je een fruitige wijn met een vleugje banaan, kers en aardbei verwachten.


Slijter Jan de Wit