Aad van Gils overhandigt het rapport aan wethouder Remko van de Belt.
Aad van Gils overhandigt het rapport aan wethouder Remko van de Belt. Foto: Jeroen van Hattum

Radio Texel mikt op hogere inkomsten om in de lucht te blijven

Verdere professionalisering van de radioprogramma's, onderdeel worden van een streekomroep en in de toekomst mogelijk ook televisie gaan maken.

Het zijn een aantal voornemens die Radio Texel heeft verwoord in een meerjarenbeleidsplan dat tot 2026 van kracht is. Voorzitter Aad van Gils van de lokale omroep overhandigde het programma een aantal dagen geleden aan wethouder Remko van de Belt.

Belangrijkste onderwerp voor de toekomst is volgens Van Gils echter eerst de financiën op orde krijgen. De lokale omroep voorziet voor de komende jaren begrotingstekorten van gemiddeld tienduizend euro per jaar en heeft een beroep op de politiek gedaan om mee te kijken naar oplossingen.

Een daarvan is volgens Van Gils om te bekijken of de jaarlijkse bijdrage van de gemeente van €17.800,- verhoogd kan worden. De gemeentelijke subsidie is nu wettelijk gebaseerd op een bekostigingsplicht die voor elke gemeente geldt. Volgens de bekostigingsplicht wordt de hoogte van de subsidie aan de lokale omroep bepaald op basis van het aantal huishoudens in een gemeente. Voorgesteld wordt in het beleidsplan om vakantiewoningen op het eiland mee te gaan tellen als wooneenheid, zodat de gemeente meer subsidie kan verstrekken. Radio Texel wijst erop dat in 2022 de uitzendingen via DAB-plus moeten gaan verlopen als de FM-frequenties opnieuw worden ingedeeld, maar dat er op het moment te weinig geld is om de jaarlijkse kosten van DAB-plus te betalen. De radio investeerde een paar jaar geleden fors in een nieuwe studio aan de Warmoesstraat, maar dat drukt volgens de omroep harder op de begroting dan toen was ingeschat.

Volgens Van Gils is het wel zaak dat er een goede lokale omroep op het eiland blijft. De omroep is daarvoor momenteel samenwerking aan het opzetten met andere media op het eiland (waaronder de Texelse Courant) en er wordt gewerkt aan het realiseren van een streekomroep. Dat laatste is een verplichting van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland waardoor landelijk streekomroepen aan het ontstaan zijn.

Streven van Radio Texel is om samen met de andere Waddeneilanden tot een streekomroep voor de Wadden te komen. Het maken van eigen televisieprogramma's is volgens het meerjarenbeleidsplan iets voor over een paar jaar. Volgens Van Gils wordt er eerst aan gewerkt het aantal luisteraars te vergroten en om het vrijwilligersbestand op peil te houden.