Luciette van Hezik: "Ik bleek in mijn eigen moestuin al volop de principes van de Permacultuur toe te passen."
Luciette van Hezik: "Ik bleek in mijn eigen moestuin al volop de principes van de Permacultuur toe te passen." Foto: Jeroen van Hattum

Gefascineerd door puurheid natuur

Vertel eens wat over jezelf?

69 Jaar geleden ben ik geboren in het zuiden des lands en ben ik opgegroeid in Nijmegen. Oorspronkelijk was ik werkzaam als jeugdverpleegkundige bij de GGD in Amsterdam en ik ben al meer dan 44 jaar getrouwd met Peter Kieft. Ik heb Peter leren kennen op de Kleine Aarde in Boxtel wat toen een Ecologisch Kenniscentrum was en die visie heeft ons leven altijd al geïnspireerd en vormgegeven. We kregen twee zonen en een dochter met ieder nu hun eigen gezin en straks het zesde kleinkind erbij, waar we volop van genieten. 40 Jaar hebben we in West-Friesland gewoond en samen tot 2008 een maatschap gehad in het begeleiden van onze medemens want ikzelf had me al eerder omgeschoold tot kunstzinnig therapeut.


Hoe ben je op Texel terechtgekomen?

Na afronding van ons werkzame leven en in de periode van verkoop van ons grote huis, waren we ons als AOW’ers aan het oriënteren op een nieuwe woonplek, totdat onze jongste zoon Michaël ons vroeg waarom we niet op Texel kwamen wonen, waar hijzelf met zijn gezin al lange tijd woont. Het was een schot in de roos, want we kenden Texel al volop.


Texel was een schot in de roos, we kenden het eiland al volop

Vanwaar de keuze voor Texel?

Het is de rust, de ruimte, de kleinschaligheid en het gevarieerde landschap wat ons altijd al aantrok, naast het culturele aanbod. Wat ons toen ook aantrok, was het streven van de gemeente Texel om in 2020 energie-onafhankelijk te zijn. Dat bood weer nieuw perspectief om ons ervoor in te gaan zetten.


Hoe staat EcoHof Texel, waar je bij betrokken bent, ervoor?

Het nieuwe perspectief was dat we in november 2011 met inmiddels nieuwe vrienden als stichting EcoHof Texel iets unieks wilden realiseren op Texel: een nieuwe manier van wonen, werken en samenleven, een ecodorp. Een buurtschap bestaande uit geheel ecologische woningen, waarin mensen wonen die verbonden zijn met elkaar, met de natuur om hen heen en invulling geven aan een nieuwe toekomst. We hadden goede gesprekken met de gemeente Texel, Stichting Woontij en de landschapsarchitecten van Planet Texel. Het resultaat is dat we in de Woonvisie genoemd worden als voorbeeld voor experimentele woningbouw. Het ontbrak ons aan mankracht om het ecodorp te realiseren, maar wat nu in De Tuunen Den Burg en te zijner tijd bij de Jan Drijverschool in Den Hoorn gerealiseerd wordt, is een nieuwe vorm van ecologisch, gemeenschappelijk wonen. Wat wel vorm heeft gekregen, is sinds vijf jaar de Permacultuurtuin in Den Hoorn, de EcoHof tuin op het fijne Volkstuinencomplex De Veerkoog. Voor wetenschappelijk onderzoek is Texel heel overzichtelijk en al tweemaal zijn we door studenten van de Technische Universiteiten benaderd voor een interview over de tuin in kwestie, waterbeheer op Texel en Permacultuur.


Vanwaar de interesse in Permacultuur?

Als kind was ik altijd al gefascineerd door de puurheid van de natuur, wat in het bos zo mooi te zien is. Later in mijn eigen moestuin liet ik ook alle bladeren en snoeiafval direct op de aarde liggen en dekte ik alles nog extra toe met stro. Ik bleek al volop de principes van de Permacultuur toe te passen, namelijk zoveel mogelijk permanent de aarde bedekt houden om het vocht vast te houden, geen zaadvorming meer van het onkruid en het bodemleven wordt hierdoor optimaal gestimuleerd en dus ook gevoed. Ik hoefde niet meer te spitten, het werk wordt hierdoor makkelijker want de wormen doen het werk voor me, er zijn geen aantastingen omdat het bodemleven niet meer verstoord wordt. Resultaat: vitale, biologische groente en fruit waar we volop van genieten!


Waar zet jij je zoal voor in op Texel?

Afgelopen jaren heb ik me ingezet in het bestuur van De Veerkoog met name het secretariaat en recent in de opbouw van de Kringloopwinkel Dorcas te Den Burg.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de Texelaar als open, hardwerkend, ondernemend, sociaal ingesteld en met gevoel voor gelijkwaardigheid.


Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De coöperatieve vormgeving hetgeen Texel Energie uitdraagt, zo ook Texel Samen Beter. De kleinschaligheid die ook in de korte lijnen onderling is terug te vinden. Bijzonder hoe de lokale producten steeds onderling uitgewisseld worden en op menig menukaart te vinden zijn. De intentie van de burger om zoveel mogelijk vrijwilligerswerk te blijven doen, zoals bijvoorbeeld de extra handen bij de Voedselbank, Tafeltje Dekje en dergelijke. Chapeau!


Wat zou er op Texel anders mogen?

Op het gemeentehuis een sociaal loket creëren waar de burger zijn/haar knellende kwestie kan aangeven om echt gehoord te worden, met daarna een terugkoppeling zodat het ook effect resulteert.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Wat mij als oud-jeugdverpleegkundige altijd aan mijn hart gaat, is de Texelse jeugd. Ik schrok van de onderzoeksresultaten uit het verleden en hoop dat de jeugd zich na de verbeteringen beter in zijn vel voelt, alhoewel het nu helemaal een opgave voor ze is in deze coronatijd.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dat is Rikus Kieft en wel voor zijn al jarenlange inzet voor Texel: als raadslid, als mede-oprichter van Texel Energie, als oprichter van Texel Samen Beter met de insteek van de Positieve Gezondheidszorg en dan nu weer als raadslid van GroenLinks.


Hoe heb je het jaar met corona beleefd?

Eerlijk gezegd door tijdens de eerste lockdown te zien hoe mooi Texel is in alle rust met de natuur voluit.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Door de corona met het bijbehorend reisverbod is het te begrijpen dat men ook voor Texel kiest. Wat wel aandacht vraagt is het parkeerbeleid met een efficiëntere indeling van parkeerplekken zoals de Vogelenzang.


Wat doe je over vijf jaar?

Genieten van al mijn dierbaren en de EcoHof tuin, welke mogelijk een inspiratie mag blijven zijn.


Volgende 'Eiland Van...'?

Femke Kegel die zich zo mooi inzet voor de begeleiding van haar medemens in diverse vormen, wat ik graag wil horen.