Beau Trap praat over het toerisme en wonen op Texel
Beau Trap praat over het toerisme en wonen op Texel Foto: Dirk Kalverboer

“Mooi dat mensen graag naar Texel komen”

Beau Trap (20) uit Den Hoorn, is momenteel werkzaam bij Strandpaviljoen Paal 9. Hij vertelt hoe hij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Dit is deel twee van de serie “Jonge Texelaars over toerisme en wonen op Texel.”

Beau vindt het toerisme op Texel erg goed gaan. “Ik vind het toerisme erg leuk, ik hou ervan. Ik vind het mooi dat de mensen hier graag naar toe willen komen. In mijn ogen zou het zonde zijn als we in de toekomst die gastvrijheid niet meer kunnen bieden, zoals dat nu is. Op Texel is toerisme de grootste inkomstenbron, dat moeten we koesteren. Daarnaast vind ik het mooi dat de gemeente openstaat voor het bouwen van bijvoorbeeld bungalows op vakantieparken en het herstel daarvan, zodat Texel populairder wordt. Ook de horeca speelt daar in mijn ogen een belangrijke rol in.”

Hij begrijpt de mensen wel als ze zeggen dat het te druk wordt op Texel. “Het is wel zo dat Texel niet alleen een vakantie-eiland is, er wonen hier ook gewoon mensen natuurlijk en hier moeten zij ook aan het werk. Ik begrijp dat ze het niet te vol willen hebben, want Texel staat ook bekend om rust en natuur en dat zijn toch de dingen die je hier wilt behouden.”

Hij zou niet echt weten wat er anders zou moeten aan het toerismebeleid van het eiland. “Heel veel toeristen hebben hier snel een thuisgevoel. Dat vind ik heel mooi en dat moet vooral zo blijven vind ik.”

Hij vindt het goed dat er momenteel een grens is op de verhuur van het aantal vakantiebedden. “De gemeente heeft daarvoor een plan, zodat het allemaal goed kan blijven gaan en dat het toerisme hier wel leuk kan blijven en dat de natuur niet de dupe wordt van de bouw van vakantiehuizen. Ik ervaar het momenteel nog niet als te druk op Texel.”

Wonen op Texel

In de toekomst wil Beau ontzettend graag op Texel blijven wonen. “Ik ben geboren en opgegroeid hier en ik hou eigenlijk ontzettend veel van het eiland. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit plannen gehad om ergens anders te wonen.”

Al heeft hij over de huizenprijzen op Texel wel zorgen. “Naar mijn mening zijn er te weinig starterswoningen op Texel. De huizenprijzen zijn momenteel erg hoog, waardoor je je wellicht verplicht voelt om een huis met z’n tweeën te kopen. Er wordt gepraat over nieuwe woningen, maar alleen komt het er nog niet van. Het zou heel mooi dat zijn als er meer starterswoningen op Texel komen, zodat de jongeren hier kunnen en willen blijven wonen.”

Hij verwacht dan ook dat heel veel jongeren ervoor kiezen om niet op Texel te blijven wonen. “Ik acht de kans heel groot dat als de huizenprijzen zo hoog blijven en er komen geen nieuwe starterswoningen dat er heel veel naar het vaste land vertrekken en dat zou erg zonde zijn.”

Beau heeft om zich heen vaak gehoord dat de jongeren vroeger het eiland wilden verlaten, hij denkt wel te weten hoe dat komt. "In eerste instantie komt het vanwege studie, jongeren studeren toch in een stad en kunnen het daar ontzettend leuk hebben dat ze eigenlijk niet meer weg willen. Daarnaast zit je hier toch op een eiland, sommigen vinden dat gewoon benauwd. Je kan niet zo even naar een stad als bijvoorbeeld Utrecht rijden. Ik heb daar zelf totaal geen last van, maar ik ken wel mensen die dat hebben. " Hij hoopt dat het in de toekomst wel beter wordt, qua woningen, zodat veel jongeren op Texel kunnen blijven en dat het eiland in leven blijft onder de bevolking.