Marieke van der Vis (53) woonde vroeger op Texel, maar woont inmiddels al enige tijd aan de overkant. Zij vertelt over haar tijd op Texel.

Jeugd

Zij is geboren in het toenmalige Parkzicht Ziekenhuis in Den Helder, maar groeide op in Oosterend. Ze is de dochter van Jaap en Willy van der Vis.

“Ik vond het eigenlijk heel erg fijn op Texel. Wij hadden veel leuke buurmeiden en buurjongens en we speelden altijd met elkaar, het was er erg gezellig altijd. Ik dacht er vroeger eigenlijk niet aan om Texel te verlaten.”

Ze doorliep de Huishoudschool in Den Burg, alleen werken in de zorg was niet iets wat ze in de toekomst zou willen doen. Ze besloot daarna de bakkersopleiding te volgen op de LTS in Den Helder. “Ik kwam er toen eigenlijk wel achter dat ik geen bakker of kok wilde worden, daarna ben ik een andere opleiding gaan volgen. Dat betekende toen voor mij wel dat ik van Texel af moest.”

Studie

Na haar opleiding in Den Helder, besloot ze mbo te volgen in Hoorn aan de opleiding ‘Cultureel werk.’ Daar ging ze ook in de kost. “Ik wist van mezelf dat ik wilde werken met jongeren en kinderen. Ik hielp volgens mij twee keer met leidinggeven bij bouwdorp, dat was ontzettend leuk. Ik voelde wel dat ik na deze opleiding moest doorstuderen.”

Na drie jaar haalde ze haar diploma hiervoor en besloot de opleiding Handvaardigheid en Textielvorming te volgen op hbo-niveau. “Toen ik ging studeren in Amsterdam, studeerden er heel veel mensen van Texel daar, dat was ontzettend leuk.”

Vaste land

Tijdens het studeren in Amsterdam, woonde ze daar eerst op kamers, later had ze haar eigen huis daar. “Eigenlijk vond ik het heel erg leuk daar, ik woonde vlakbij de Zeedijk en genoot eigenlijk wel van het leven in de stad.” Na het wonen in Amsterdam, had ze een woningruil gedaan in Heiloo. “Ik wilde graag weg uit Amsterdam, omdat ik er toch wel achter kwam dat ik de natuur en de zee miste. In Amsterdam keek ik op een gegeven tegen een blok beton op, althans zo voelde ik dat.” In Heiloo heeft ze drie tot vier jaar gewoond. Tegenwoordig woont ze al een aantal jaren in Egmond aan den Hoef. “Ik woonde in Heiloo in een flat, maar ik wilde heel graag een huis met een tuin. Nu woon ik in Egmond aan den Hoef, ik zit zo bij de zee, bij het bos en de duinen. Ik heb het daar ontzettend naar mijn zin.”

Huidige kijk op Texel

“Ik vind het wel meer toeristisch geworden, vergeleken met vroeger. Het rustige is een beetje verdwenen, al heb je nog wel heel veel rustige plekken hier. De mensen verdienen hier van het toerisme, dat is wel heel belangrijk. Ik blijf Texel altijd een hele mooie plek vinden en als ik er ben denk ik vaak van kan ik niet terugkeren hier. Het blijft toch mijn eiland.”

Mis het meest aan Texel

Na een aantal jaren wonen aan de overkant, zijn er toch wel wat dingen die ze mist aan Texel. “Mijn verleden ligt op Texel. Ik voel me eigenlijk nog steeds een Texelaar, al woon ik al bijna 35 jaar niet meer op Texel. Ik mis toch mijn familie op het eiland.”

Verschil Texel en de overkant

“Voor mij is het grote verschil tussen Texel en de overkant, dat je op Texel meer één grote gemeenschap bent. Dat heb je aan de overkant gewoon minder. Wel zijn de mensen zowel op Texel als aan de overkant, recht voor hun raap. Daarnaast vind ik een groot verschil dat je op Texel altijd rekening moet houden met de boot. Aan de overkant hoef je dat niet en kan je eigenlijk zo overal naartoe.”

Terugkeren naar Texel

Op de vraag of ze in de toekomst terug wil keren naar Texel, zegt ze het volgende: “ik heb er wel eens over nagedacht, maar het is er eigenlijk nog niet van gekomen. Mijn man heeft werk aan de overkant en ik werk bij Heliomare in Heemskerk. Het is natuurlijk allemaal zo veranderd, zoals ik al aan gaf hadden we in Oosterend een heel leuk buurtje, veel daarvan wonen daar niet meer. Wel woont er nog veel familie van me daar. Ik weet niet wat het me brengt als ik terugkom op Texel. Ik heb hier aan de overkant ook mijn dingen en heb het er erg naar mijn zin. Al sluit ik het zeker niet uit dat ik terug wil keren.”