PvdA: Texel inzetten bij Fieldlab als proeflocatie voor toerisme

Texel zou een mooie proeflocatie voor Fieldlab kunnen zijn om te zien hoe in coronatijd het toerisme zich ontwikkelt.

Dat voorstel heeft de PvdA gisteren bij het college neergelegd met het verzoek om te bekijken wat er gedaan zou moeten worden om Texel als Fieldlab voor het toerisme te laten fungeren. Fieldlab Evenementen is een breed gesteunde landelijke organisatie die sinds kort een aantal praktijktesten met evenementen uitvoert om te zien hoe bezoekers zich bewegen en hoe hun contactmomenten zijn. Dat moet antwoord geven op de vraag hoe evenementen in coronatijd weer veilig gehouden kunnen worden.

De PvdA merkt op dat het drukker begint te worden met bezoekers op het eiland, waardoor er ook grotere drukte in de openbare ruimte en op openbare plekken ontstaat, terwijl versoepelingen van de coronaregels op korte termijn nog niet te verwachten zijn. In de wetenschap dat Texel bekend staat als eiland waar 'pilots' gehouden kunnen worden, zou het volgens de sociaaldemocraten daarom geen kwaad kunnen om aansluiting te zoeken bij Fieldlab. “Het eiland kan dienen als proefsituatie voor de rest van Nederland, bijvoorbeeld door het veilige gebruik van de buitenruimte bij meer standplekken en terrassen van horeca.”


Bij Fieldlab Evenementen wordt - gevraagd naar de kansrijkheid van een dergelijke initiatief - de boot in eerste instantie afgehouden. Volgens een woordvoerder van Fieldlab zijn de werkzaamheden vooral gericht op de evenementenbranche. "Onze pilots en onderzoeken zijn dan ook toegespitst op dat gebied."