Gemeente verkoopt restgrond aan het Stappeland in De Koog

De gemeente verkoopt in totaal 2871 vierkante meter aan 'restgrond' nabij het Stappeland 2a in De Koog aan de eigenaar van Stappeland 2a, zodat daar één perceel aan grond ontstaat.

Dat heeft het college besloten. De verkoop van de verschillende stukjes gemeentelijke 'restgrond' moet ter plekke de ruimte scheppen om de bouw van tien zomerhuizen mogelijk te maken. Het gaat om tien huizen waarvoor in 2018 een principeverzoek bij de gemeente werd ingediend en dat toen positief werd beoordeeld. Voor de zomerhuizen wordt gebruikt gemaakt van vijftig recreatieve slaapplaatsen die afkomstig zijn van Tubantia aan de Pontweg.


Voorwaarde voor de verkoop van de 'restgrond' is dat het bestemmingsplan ‘Stappeland 2A en Pontweg 133-135’ onherroepelijk wordt. Dat is het plan waarin de verplaatsing van de bedden van Tubantia naar het Stappeland moet worden geregeld en de bestemming van Stappeland 2a wordt gewijzigd van 'Sport en Bos' naar 'verblijfsrecreatieve bestemming'. Het bestemmingsplan moet nog ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Als het plan niet onherroepelijk wordt, wordt de verkoop van de restgrond van rechtswege ontbonden.


De beoogde verplaatsing van de vijftig recreatieve bedden van Tubantia naar het Stappeland valt niet onder het verbod op de verplaatsing van spookslaapplaatsen dat sinds 26 juni 2019 van kracht is. Het plan valt binnen een overgangsregeling omdat het formele verzoek tot vaststellen van een nieuw bestemmingsplan op 2 november 2018 werd ingediend. Dat is volgens het college ruim voor de besluitvorming van 2019. Op Tubantia lagen nog slaapplaatsen, terwijl het pand in de praktijk al jarenlang niet meer als hotel in gebruik was. De 26 appartementen werden een paar jaar geleden opgeknapt door Woontij (eigenaar van Tubantia) en worden sinds 2017 verhuurd aan mensen die op korte termijn een woning nodig hebben. Daarvoor werden de appartementen ook al een aantal jaar verhuurd aan seizoensmedewerkers en statushouders.