Hoogheemraadschap wil water dagelijks meten op virusdeeltjes

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zeven dagen in de week bij alle vijftien rioolwaterzuiveringen in het werkgebied (waaronder Everstekoog op Texel) het aantal virusdeeltjes in het rioolwater meten.

Het hoogheemraadschap doet mee aan een landelijke project waarbij alle waterschappen dagelijks de virusdeeltjes gaan meten, zodat het RIVM in een vroeg stadium aan het rioolwater kan zien waar een toename van het coronavirus te verwachten is. De Unie van Waterschappen en het ministerie van Volksgezondheid hebben daarvoor afgelopen week afspraken gemaakt.


Hollands Noorderkwartier begon in september met één keer per week bij een aantal zuiveringen metingen te verrichten en sinds januari wordt twee keer per week gemeten door medewerkers van Waterproef (een laboratorium van Hollands Noorderkwartier en Waternet in Amsterdam), waarna de monsters naar het RIVM gaan voor onderzoek. De metingen worden verricht met vaten in kasten bij de rioolwaterzuiveringen waarin 24 uur per dag druppels rioolwater vallen. De resultaten zijn - per veiligheidsregio - terug te zien op het dashboard van de Rijksoverheid. Wie in het dashboard op Texel klikt, ziet daar hoeveel deeltjes van het coronavirus er gemiddeld per 100.000 inwoners in het rioolwater van Noord-Holland Noord zitten.


Volgens een woordvoerder van Hollands Noorderkwartier gaat het opschalen in het vierde kwartaal van het jaar beginnen, omdat het tijd kost om de metingen op te schalen. Er moeten ook mensen voor worden opgeleid, zodat het RIVM alle metingen op dezelfde manier krijgt aangeleverd. "Landelijk zijn er 318 rioolwaterzuiveringen, dus het vergt voorbereidingen om daar elke dag metingen te gaan verrichten." Volgens het hoogheemraadschap heeft het ministerie veel vertrouwen in de metingen en het beeld dat daaruit komt, anders zouden ze niet tot dagelijks worden opgeschaald.