De raad zette een streep door het plan voor het recreatieparkje Mienterglop.
De raad zette een streep door het plan voor het recreatieparkje Mienterglop.

Raad stelt na ruim half uur steggelen plan Mienterglop niet vast

Meer dan een half uur steggelen had de gemeenteraad er vorige week voor nodig om de bestemmingsplannen voor de bouw van het nieuwe vakantieparkje aan het Mienterglop niet vast te stellen.


De raad zet daarmee, in aansluiting op het advies van het college van b en w, een streep door de verhuizing van toeristische bedden van Pontweg 160-164 naar het huidige weiland op de hoek Oude Dijkje-Mienterglop.

Vanzelf ging het niet, menig raadslid worstelde met het complexe vraagstuk, dat een lange voorgeschiedenis kent en waarvan de besluitvorming en de adviezen aan verandering onderhevig waren.

Langdurig was erover gesproken, maar met name de juridische aspecten waren dermate onduidelijk dat het menig raadslid duizelde voor de ogen. “Teveel dingen zijn feitelijk niet aantoonbaar, ik kan hierover niet stemmen”, wilde Leonie Verseput (CDA), samen met Dries Veltkamp (PvdA), Annie Hin-Hin (TX2010) en Jur Schuiringa (VVD) het punt van de agenda te halen, zodat er meer bedenktijd was.

Mist hing onder meer rond de vraag welke garantie de gemeente heeft dat de oude stolp aan de Pontweg daadwerkelijk zal worden gesloopt. Volgens Veltkamp is dat allemaal vier jaar geleden al geregeld. “Na het gereedkomen van de nieuwe stolp en de recreatieappartementen en vóór de ingebruikname daarvan.”

Maar volgens wethouder Kooiman bestaat die zekerheid helemaal niet. Met name doordat de huidige eigenaar van de oude stolp geen partij is in deze kwestie en er niet voor zou willen tekenen. Juridisch is de sloop volgens Kooiman niet afdwingbaar, waarmee een belangrijke voorwaarde voor verplaatsing van de bedden wegvalt.

Maar Kooiman kon de raadsleden die uitstel wilden, niet overtuigen. Toen het op telling van de stemmen aankwam, waren dat er zes. Een minderheid, zodat de raad toch over het al dan niet-vaststellen van de bestemmingsplannen moest stemmen. Wie dat niet wilde of kon, diende zich te verwijderen, legde burgemeester Uitdehaag de spelregels uit. Maar dat gebeurde niet. Met de argumenten “geen verdere verstening, verplaatsing van spookslaapplaatsen, het mooie hoekje aan de Mienterglop niet om zeep helpen en het niet juist toepassen van de stolpenregeling” vatte Henry Soyer de weerstand tegen het plan samen.

Met uitzondering van Hin, die uitstel wilde, besloot de raad het plan niet vast te stellen. Dat hoeft niet te betekenen dat het laatste woord erover is gezegd. De initiatiefnemer kan beroep aantekenen.