"Kringloopwinkel weg van Abbewaal"

Kringloopwinkel Dorcas kan niet gevestigd blijven in het bedrijfspand aan de Abbewaal in Den Burg waar de winkel sinds enige tijd zit.

Dat is de uitkomst van een al langer spelend conflict tussen de eigenaar van het bedrijfspand en zijn buurman aan de Abbewaal. De buurman had bezwaar aangetekend tegen een omgevingsvergunning voor bouwwerkzaamheden en het college heeft, na behandeling in de Bezwarencommissie, bezwaren tegen de vergunning gegrond verklaard, waardoor de vergunning is ingetrokken.

Volgens het college wordt ter plekke niet voldaan aan een eis op parkeergebied dat er elf parkeerplaatsen moeten zijn en de aanwezigheid van de kringloopwinkel voldoet volgens het college niet aan het bestemmingsplan. Volgens burgemeester en wethouders mag er in het betreffende bedrijfspand 'volumineuze detailhandel' plaatsvinden, maar moet de kringloopwinkel als 'normale detailhandel' worden aangemerkt.

De kringloopwinkel zou volgens het college ‘volumineus’ zijn als er voornamelijk grote goederen zoals meubels zouden worden verkocht. Er worden tweedehands spullen verkocht (waaronder boeken, speelgoed, spellen en servies), de opbrengst is volgens Dorcas bestemd voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Voorzitter Jan van Schie van Dorcas op Texel liet gisteren weten enorm geschrokken te zijn van de situatie. "Wij zijn kennelijk partij geweest in een kwestie zonder dat te weten. Het is ook merkwaardig dat wij zelfs niet gehoord zijn of dat er enige andere vorm van communicatie met ons is geweest." Hij liet weten met het college in overleg te willen gaan over de ontstane situatie. "Wij hebben ruim vóór het aangaan van de huurovereenkomst meerdere keren overleg gehad met de gemeente en de gemeente heeft ons ook bevestigd dat de activiteiten binnen de bestemming passen."

Volgens het college is er sprake van een complexe zaak waar meerdere problemen samenkomen. Er liep een bezwaarprocedure tegen de omgevingsvergunning en een bezwaarprocedure tegen een handhavingsbesluit. Volgens de buurman was er sprake van bouwwerkzaamheden die zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning werden uitgevoerd waardoor hij naar de bezwarencommissie stapte. Volgens het college waren een tussenbouw en een verdiepingsvloer in een deel van het pand zonder vergunning gemaakt. Na handhaving volgde een aanvraag voor een vergunning om de betreffende werkzaamheden te legaliseren, die vergunning werd verleend en nu is weer ingetrokken en geweigerd.

Volgens het college moeten bouwkundige zaken die een overtreding vormen, worden aangepast en moet de normale detailhandel worden gestaakt. "De eigenaar heeft zes maanden de tijd om de overtredingen ongedaan te maken."