De kinderen genieten in de boomhut
De kinderen genieten in de boomhut Foto: Dirk Kalverboer

"De kinderen hebben hier veel lol"

Kinderen uit De Cocksdorp willen niet dat hun boomhut in het bosje achter de huizen aan de Klimpstraat moet verdwijnen. De hut staat er inmiddels een jaar en ze beleven er veel plezier aan. Dat de hut weg moet, leidt tot woede bij ouders en kinderen uit de buurt.

Fay Clements, Britt Kikkert, Mare van Straten, Pleun de Groot, Doortje van Straten, Julia Rienks, Puck van Straten en Roos Hoedjes - kinderen uit De Cocksdorp - moeten er niet aan denken: geen boomhut meer om mee te spelen. De kinderen willen hoe dan ook dat de boomhut blijft bestaan en zijn daarvoor met spandoeken in actie gekomen. “Wij zouden het ontzettend jammer vinden, wij maken hier altijd lol.”


De boomhut ontstond volgens buurtbewoner Matthijs de Groot vorig jaar tijdens de eerste lockdown. "We waren toen met een aantal gezinnen uit de buurt bezig om een boomhut te maken en ervoor te zorgen dat hij stevig is, want dat is natuurlijk wel erg belangrijk, maar op een gegeven moment is het te leuk geworden. Nu staat er een hele boomhut en het is ook gemaakt van allemaal houten onderdelen die anders weg zouden gaan.” Het bosje waar de boomhut zit, wordt in de buurt “Het Elfenbosje” genoemd. De boom, waar de boomhut aan vast zit, wordt volgens de buurtbewoners niet beschadigd. "Er zitten nergens spijkers in de bomen, hij steunt alleen op de boom en aan de onderkant hebben we palen om de boomhut te verstevigen." De hut is toegankelijk voor de hele buurt.


De jeugd laat het er niet bij zitten en is begonnen met acties om de boomhut te laten blijven. Zo zijn zij bezig met handtekeningenacties, waarmee al meer dan 150 handtekeningen zijn opgehaald. Daarnaast zijn er door het hele dorp flyers en posters te vinden op lantaarnpalen en op de bomen. “We spelen in de hut heel vaak spelletjes, we zaten er echt van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds en het is er altijd heel gezellig. Wij vinden het daarom niet goed als de boomhut weg zou gaan." Mocht de boomhut daadwerkelijk weggaan dan hebben de kinderen in ieder geval een wens wat er moet komen op de plek van de boomhut. "Wij willen gewoon een speelruimte in "Het Elfenbosje" houden. Een plek waar we weer net zo veel lol kunnen maken als nu."


Met de boomhut geen overlast van de kinderen in de buurt

Ook Jan van Straten, vader van Doortje, Mare en Puck, baalt als een stekker. “Ik zou het ontzettend jammer vinden als de boomhut weg moet. Zeker in deze coronatijd, waar zoveel al niet mag, vind ik het heel zonde. De kinderen hebben hier ontzettend veel lol, er is geen overlast in de buurt, want om acht uur 's avonds zijn ze al weg en de hut is erg stevig, dus ik zie het probleem niet.” Hij voelt in ieder geval wel heel veel steun van het dorp. "Als je ziet hoeveel mensen de handtekeningenactie nu al ondertekend hebben, dat is iets heel moois en dat zegt in mijn ogen eigenlijk al genoeg." Voor de buurtbewoners is het nog niet duidelijk geworden wanneer de boomhut eventueel weg zou moeten. Zo hoort de ene buurtbewoner dat het op 1 april weg moet en ander op 1 mei. Matthijs de Groot: "Wij weten zo niet wanneer hij wel of niet weg moet. Dat vind ik jammer, dan had ik het liever allemaal tegelijk willen horen, zodat het voor ons duidelijk is."

Gemeente Texel

De gemeente heeft laten weten dat het nog niet helemaal zeker is of de boomhut nou daadwerkelijk weggaat of niet. De gemeente kwam de boomhut volgens een woordvoerder op het spoor bij handhaving tegen het oneigenlijk gebruik van openbaar groen achter de huizen aan de Klimpstraat en ondernam daarna actie omdat de boomhut zich ook op een stukje gemeentelijke grond bevindt.

Volgens de woordvoerder is het zeker niet prioriteit nummer 1 van de gemeente om in actie te komen tegen de boomhut, maar is er met de aanwezigheid van de boomhut op een stukje openbaar groen wel een situatie waar iets aan gedaan moet worden. De grond kwam onder de aandacht na een verzoek of een stukje gemeentegrond gekocht kon worden

Verleden

In het verleden zijn er ook andere plekken in het land geweest waar boomhutten van de gemeente weggehaald moesten worden. Dat was onder andere in het Brabantse Goirle, in het Gelderse Brummen en in het Maximapark in Utrecht. Ook daar was er bij de mensen onbegrip dat het weggehaald moest worden.


Dirk Kalverboer