Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De eilandadvocaat

en The Beatles

Exact een jaar geleden zou ik samen met een Texels gezelschap van louter mannen een lang weekend overzee naar Engeland gaan. In de traditioneel in rood en blauw gescheiden stad Liverpool zouden de twee lokale voetbalteams Liverpool en Everton elkaar dat weekend treffen en, jawel, wij hadden wedstrijdkaartjes. Maar met Corona in aantocht en onzekerheden over quarantainemaatregelen, mogelijk gesloten pubs en musea hebben we op het allerlaatste moment de reis afgeblazen.


Die vrijdag voor de eerste nationale lockdown zijn we met z’n allen als alternatief wat gaan eten en drinken in De 12 Balcken, want ook buiten Corona-tijd eten en drinken we uiteraard lokaal en Texels. Die avond eindigden we uiteindelijk vol goede moed in Café De Slock en daarna heel even in Café Mans. Het kan uiteraard ook een andere volgorde zijn geweest en voor hetzelfde geld was het Café de Zwaan. U begrijpt, een zeker “Soldaat van Oranje gevoel” had zich die avond van ons meester gemaakt. Wat er ook ging gebeuren, wij zouden standhouden!


Naast voetbal is Liverpool natuurlijk de stad van de wereldberoemde popformatie de Beatles. Misschien wel de beste popmuziek ooit en met bandleden die ieder voor zich een grote carrière kenden. Naast hun muziek had dan ook hun naam grote commerciële waarde gekregen, waar je als gewiekste ondernemer niet zomaar een graantje van mee kon pikken. Zo had ik een paar jaar geleden een cliënt die aan de Nederlandse horeca hippe frisdranken verkocht. Hij had een leuke frisdrank van een kleine producent in Polen gevonden en deze verkocht hij als enige in Nederland aan cafés en restaurant. Het drankje had de ludieke naam “John Lemon”, opgesierd met een herkenbaar rond brilletje. De enige die dat niet grappig vond, was de weduwe van wijlen John Lennon, mevrouw Yoko Ono.


Zij had via een groot internationaal merkenrecht bureau mijn cliënt gedagvaard en hij moest de handel per direct stoppen op straffe van tienduizenden euro’s boete. Mijn cliënt schrok nogal, maar even later bleek dat zij alle verkopers in heel Europa had gedagvaard en ook de producent in Polen. In overleg met de producent hebben wij toen kunnen regelen dat alleen de producent de onderhandelingen zou voeren. Mijn cliënt moest dan wel onmiddellijk de verkoop staken en zijn voorraad vernietigen. Gelet op de dreigende boetes en oplopende kosten deed hij dit direct. Er waren immers nog genoeg leuke hippe frisdranken op de markt waar mevrouw Yoko Ono zich niet druk over zou maken.


Uit persoonlijke interesse heb ik de zaak nog tot het einde gevolgd. De frisdrankproducent heeft de naam uiteindelijk gewijzigd in “On Lemon – John is on”, maar dit was voor mevrouw Yoko Ono niet voldoende. Zij zette de procedure door en een beetje tegen de verwachting in won zij de zaak, waardoor in de hele Europese Unie beide merknamen nu zijn verboden. Zo goed heeft zij het merkenrecht rondom haar overleden man John Lennon geregeld. Al schrijvende hoor ik u denken: “Let it be”.


Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat