Rozemarijn Veldhuis begeleidt een van de leerlingen om overzicht te bewaren.
Rozemarijn Veldhuis begeleidt een van de leerlingen om overzicht te bewaren. Foto: Jeroen van Hattum

"Ik zat heel veel tekeningetjes te maken"

Twee leerlingen die aan tafel bezig zijn met huiswerk en één leerling die achterin de zaal een serieus gesprek met Anneke Dekker aan het voeren is.

Plaats van handeling is een zaal bij Stayokay in Den Burg waar Rozemarijn Veldhuis en Anneke Dekker de afgelopen maand leerlingen van het middelbaar onderwijs bijstonden om te voorkomen dat zij als gevolg van de lockdown en het langdurig thuisonderwijs kopje onder zouden gaan. De twee gingen daar op eigen initiatief mee aan de slag na het horen van de verhalen dat het met een deel van de jeugd niet goed ging.


De bijeenkomsten bij Stayokay waren in een besloten setting, zodat de leerlingen in vertrouwen konden vertellen waar ze thuis mee worstelden zonder de zorg te hebben dat een dag later meteen de hele school het zou weten. Een uitzondering is er voor de krant om even te komen kijken en om te horen hoe het gaat. Het leidt tot gesprekken die op het eerste gezicht onschuldig lijken, maar met problematieken die minder onschuldig zijn, zeker voor tieners in het middelbaar onderwijs.


Een van de leerlingen (13) vertelt hoe hij de afgelopen tijd thuis achter de computer steeds meer het overzicht kwijtraakte, zijn huiswerk liet liggen en op een gegeven moment merkte dat hij een achterstand had opgebouwd die hij niet meer weg kreeg. Praktische oplossing van Rozemarijn: de lesstof volgens een bepaalde structuur markeren om de spreekwoordelijke berg aan huiswerk te veranderen in overzichtelijke porties. Een andere leerling (17) vertelt dat ze thuis de grip volledig kwijtraakte doordat ze veel te veel aan het nadenken was waardoor er niets meer uit de vingers kwam. “Ik heb de grip nog niet helemaal terug en de achterstanden zijn er ook nog, maar het gaat al wel een stuk beter. Ik heb van Anneke geleerd om mijn manier van denken anders aan te pakken, zodat ik daar niet in blijf hangen en dat scheelt al een hoop.’ Een derde leerling (13) vertelt dat hij thuis steeds meer tekeningetjes op papier begon te maken bij online-lessen waardoor hij langzaam maar zeker achterop raakte. ‘In de klas stelde ik dan wel vragen, maar thuis deed ik dat niet.’ De leerlingen vertellen dat ze ook de neiging kregen om overdag maar in pyama te blijven lopen ‘omdat ze toch niet de deur uit hoefden’ of dat het wel erg aantrekkelijk was om met laptop en al op bed te blijven liggen. De problemen zijn na een maand nog niet weggewerkt, maar de leerlingen delen in ieder geval één ding; ze hebben weer grip op wat ze aan het doen zijn en dat voelt een stuk beter. Dat wordt beaamd door één van de moeders. ‘Ik zie mijn kind enthousiast thuiskomen. De OSG doet het goed met alle maatregelen die telkens veranderen en de school doet het goed door de kinderen in ieder geval halve dagen naar school te laten gaan, maar is het mooi dat er voor de kinderen ook extra ondersteuning is die niet aan school is verbonden.’

Anneke en Rozemarijn hadden afgelopen maand drie leerlingen onder hun hoede en dat was volgens hen aan de magere kant in de veronderstelling dat er meer leerlingen moeten zijn die een extra zetje kunnen gebruiken. Ze willen komende maand nog een keer bijeenkomsten houden. Aanmelden kan via Rozemarijn (06-51318855). De drie leerlingen van afgelopen maand worden niet meteen losgelaten, maar krijgen onder meer nog een terugkomdag om te kijken hoe het gaat. Een van drie vroeg daar tijdens de gesprekken ook al meteen naar. ‘Ik zou dit toch niet willen kwijtraken.'