Dode konijnen langs het pad.
Dode konijnen langs het pad. Foto: Aangeleverd

Veel dode konijnen langs paden

Wandelaars zijn er niet altijd even blij mee om het te zien; als gevolg van de konijnenziekte myxomatose liggen er vrij veel dode konijnen langs de wandelpaden in de Eierlandsche Duinen.

Het riep bij sommige Texelaars de vraag op of de kadavers wel of niet opgeruimd zouden moeten worden. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt er bewust niet ingegrepen en worden er ook geen kadavers van konijnen opgeruimd. "We laten de natuur haar gang gaan."

Volgens SBB hebben dode dieren een slecht imago, maar zijn de kadavers tegelijkertijd onmisbaar als schakel in de voedselketen. "De dood van het ene dier, betekent vaak het overleven voor een ander dier."

Volgens SBB worden dode konijnen die midden op een pad liggen en gezien worden door medewerkers van Staatsbosbeheer over het algemeen wel een paar meter verderop in de duinen gegooid. "Bezoekers kunnen dat natuurlijk zelf ook doen." Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen.


De ziekte, die al jaren rondgaat op het eiland, is recent weer verhevigd in de Eierlandsche Duinen waardoor het aantal dode konijnen is toegenomen. De ziekte leidt er volgens wandelaars ook toe dat konijnen soms blind, vermagerd en ‘op sterven na dood' ronddolen. Volgens SVV is her onmogelijk om konijnen die vrij in de natuur leven tegen de ziekte te beschermen. De konijnen die het overleven, bouwen een goede weerstand op.