Extra werk voor wethouder bij maken toekomstplan toerisme

Het voorlopig loslaten van de politieke besluitvorming over het Toeristisch Toekomstplan voor Texel betekent in de praktijk dat er vooralsnog ook een aantal voorstellen zullen blijven liggen.

Vanuit de oppositiepartijen waren de afgelopen weken de nodige voorstellen gedaan, onder meer om alsnog tot een beddentelling dan wel beddenregistratie te komen, een andere aanpak van bed- and breakfast om daar de groei meer in de hand te houden en om de hand te houden aan verstening in het buitengebied. Voorgesteld was ook om niet te morrelen aan het dagtoerisme zolang dagtoeristen de auto aan de overkant laten en GroenLinks en Fractie Koot hadden het idee van de PvdA om wat te doen aan 'funvoertuigen' op het eiland nog uitgewerkt in een motie voor duurzaam alternatief personenvervoer.


Het zijn allemaal voorstellen die na de raadsvergadering van afgelopen donderdag formeel niet van tafel zijn, maar op het moment even min of meer in het luchtledige terecht zijn gekomen. Ze liggen nu allemaal op tafel bij de wethouder zonder onderliggende raadsbesluiten, dus de wethouder heeft in feite vrij spel wat te doen met de inbreng. In de praktijk zal het er vermoedelijk op neerkomen dat de politieke partijen hun voorstellen op een later moment alsnog indienen als de verdere uitwerking van het Toeristisch Toekomst in commissie en raad op tafel komen te liggen.


Voor wethouder Hennie Huisman ligt er in ieder geval een flinke kluif aan extra materiaal voor het toekomstplan. Naast de in totaal negen amendementen en zes moties van de oppositiepartijen zijn dat ook de notulen van drie commissievergaderingen waarin de kaders en ideeën uit en te na besproken zijn, plus de inbreng van onder meer TOP, LTO Texel, de werkgroep KADO Texel, de kampeerboeren, Stichting Kernwaarden Texel, 10 voor Texel en een aantal individuele Texelaars. Bedoeling is dat in de loop van het jaar een verdere uitwerking van het Toeristisch Toekomstplan verschijnt.