Anders bekeken...

Blootgewoon…


Weet u het nog? Mijn moeder liep naar de televisie en draaide hem uit. “Dat komt bij ons niet in de huiskamer.” Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk gewekt. Het was een man, piemelnaakt, die veel ophef veroorzaakte. Barend Servet, Sjef van Oekel en blote danseressen!

Jaren later was daar de nippelaffaire in de VS, op het podium werd tijdens de performance een borst onthuld en dat was toch wel een verschrikkelijke gebeurtenis in dit 'preutse' deel van de wereld.

Deze week was er ophef rond een nieuw programma: “Blootgewoon”. De jeugd heeft het nodig om “normale” blote mensen te zien. Mensen die niet voldoen aan het supermodel waar ze zich vaak aan spiegelen en meten door het perfectionisme in de bladen, maar mensen met een uitgezakte navel , kleine borstjes, hele dikke billen, grote brandweerslangen, tatoeages, noem maar op.

We hoeven niet perfect te zijn, je bent goed zoals je bent, heb vertrouwen in jezelf, is eigenlijk de gedachtegang erachter. Nou moet ik zeggen dat onze voorlichting in de jeugdjaren niet zoveel inhield, het had niet veel om het lijf. We moesten het hebben van de biologielessen, de plaatjes en de uitleg, daar werd altijd flink bij gegniffeld.

De sport, de volleybal, basketbal, het samen douchen, het zwemmen met aan- en uitkleden, werd een gewoon item, en ja, we waren allemaal anders, dat zeker… Tegenwoordig houdt de jeugd zijn onderbroek aan onder de douche na het sporten en dat vind ik niet normaal eigenlijk. Maar ja, wat is normaal? We zijn de weg een beetje kwijt .

Vrijdag liep ik door de 'Normaalste zaak van Nederland' voor een bh en ik was helemaal blij, een koe weer in de wei. Ik riep ook: "Ik loop door de Hema!” En de mensen knikten lachend. Ik had het een eeuwigheid niet gedaan en was blij een mooie passende outfit voor de meiden te scoren. Bloot in het hokje. Waar kun je blij mee zijn?

Nee, ik heb mijn moeder vroeger niet veel bloot gezien, later dat ze zorg kreeg van ons, maar dat we klein waren, echt niet. Mijn vader ook niet.

“Oma, mag ik bij u in bed”, vroeg Floor zondag. Hendrik was met het gezin uit Oldebroek en Floor schoot onder het dekbed in onze kamer. Ze lag heerlijk, maar zag opeens iets bloots. “Wat is dat?” "Dat is een borst, daar heeft pappa aan gedronken”, antwoordde ik naar waarheid. “Oh, net als Sil bij mamma?", knikte ze.

Samen gingen we naar de badkamer.” Oma, mag ik in bad?” Thuis is er alleen een douche. Ja, dat leek haar wel wat. Even later zat ze te spelen in een heerlijk warm en geurend rozen sop. "Komt u er ook in Oma?" Gezellig…Blootgewoon…


Jozien