Op de schuur aan de Grensweg keerde de naam "De Westermient" na bijna 79 jaar terug.
Op de schuur aan de Grensweg keerde de naam "De Westermient" na bijna 79 jaar terug. Foto: Gerard Timmerman

"Westermient" na 79 jaar terug

Op 9 mei 1942 brandde boerderij “De Westermient” aan de Grensweg tot de grond toe af. Er werd op min of meer dezelfde plek een boerderij herbouwd, maar de naam keerde nooit terug.


Tot dit jaar. Toen de huidige eigenaar Paul de Grave, op de schuur die hij enkele jaren geleden liet vernieuwen, het naambord aan de gevel monteerde en de naam “Westermient” bijna 79 jaar na dato in ere herstelde.

Westermient is het gebied van de Dennen ten westen van de Rozendijk. Een ondergestoven kwelder, die door verstuiving in de loop der tijden hoger kwam te liggen dan het oude polderland. Nog steeds is te zien waar het vroeger hoger en waar het lager was. Schrale mientgronden die bij de aanleg van de Dennen eind 19e eeuw zijn afgevlakt en in cultuur gebracht. Tot 1961 eigendom van Domeinen (“de Staat”), die het verpachtte.

Boerderij Westermient werd rond 1800 gebouwd op huurgrond van de Staat en in 1840 of 1876 herbouwd. In 1942 eigendom van gebr. Ter Steege. Volgens de Texelsche Courant zat de familie aan tafel, "toen zij plots een vreemd geluid hoorde, dat uit de koeienstal scheen te komen. Ter Steege ging eens kijken wat er aan de hand was, maar toen hij de schuurdeur opende, sloegen dichte rookwolken hem tegen.

De schuur stond reeds geheel in brand. Ter Steege kon er daardoor niet meer in slagen de 2 in de stal staande koeien te redden. De dieren kwamen jammerlijk om.”