Zorgen dat het niet te druk wordt op Texel maar dat alles in balans blijft, is het doel van het Toeristisch Toekomsplan.
Zorgen dat het niet te druk wordt op Texel maar dat alles in balans blijft, is het doel van het Toeristisch Toekomsplan. Foto: Jeroen van Hattum

Politiek proces raakt uit balans

De politieke behandeling van de basis voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan eindigde donderdagavond in een grote desillusie. Terugblik op een tussenstap in een proces die onverwacht volledig uit de hand liep.

Het leek een goedbedoelde tussenstap in een uitgebreid proces om tot het Toeristisch Toekomstplan voor Texel te komen. Het college had op basis van een enquête onder de bevolking, gesprekken met diverse organisaties op het eiland en bijeenkomsten in de dorpen dertien kaders opgesteld als basis voor het toekomstplan dat de opvolger moet worden van het recreatiebasisplan uit de jaren zeventig. De kaders werden voorgelegd aan de politieke partijen met de vraag of het college op de goede weg zat.

Wijzigen

De politieke partijen konden eventueel nog kaders wijzigen of zaken toevoegen, voordat begonnen zou worden aan het maken van het Toeristisch Toekomstplan zelf plus een zogeheten uitvoeringsagenda met hierop punten die het eerste zouden moeten worden aangepakt. Daar is immers alles om te doen: zorgen dat toerisme aan de ene kant en de leefbaarheid aan de andere kant op Texel in balans blijven en voorkomen dat de een de ander teveel in de weg gaat zitten.

Dat de opzet in de praktijk uiteindelijk toch heel anders zou verlopen, werd achteraf bekeken al zichtbaar tijdens de eerste bespreking in commissieverband op 9 februari. Die avond verliep chaotisch en werd wisselend geïnterpreteerd, waardoor er een tweede en zelfs een derde commissievergadering nodig waren voor de politieke partijen om de dertien door het college opgestelde kaders te doorlopen. GroenLinks, Fractie Koot, D66, CDA en Texel 2010 pakten intussen de door het college opgeworpen handschoen op en kwamen concreet met wijzigingen en toevoegingen. GroenLinks ging daarin het verst met een set alternatieve kaders ter vervanging van het geheel. De andere oppositiepartijen lieten zich evenmin onbetuigd.

Veel te vroeg

Het gaf bij Texels Belang, VVD en PvdA het gevoel dat er in een vroeg stadium al veel te veel concreet op de zaken vooruit werd gelopen en dat het college eerst maar eens de ruimte moest hebben om de dertien voorgestelde kaders nader uit te werken in het Toeristisch Toekomstplan. En zo kon het gebeuren dat donderdagavond werkelijk alles aan inbreng, aanvullingen en wijzigingen spreekwoordelijk in een grote tas werd gedaan en figuurlijk aan de wethouder van toerisme (Hennie Huisman) werd overhandigd inclusief een spreekwoordelijk 'veel succes ermee' erbij. En dan viel de politieke schade nog mee; even leek het er donderdagavond op dat alle suggesties en wijzigingen in stemming zouden worden gebracht en dan zou vermoedelijk vrijwel alles van tafel zijn gestemd. TB, VVD en PvdA waren niet van plan ook maar ergens mee in te stemmen. Nu waren de frustraties al groot, maar bij het daadwerkelijk wegstemmen van alle inbreng, zouden de frustratie enorm zijn geweest. Politiek blijft het niettemin ongekend dat na avonden praten over één van de belangrijkste onderwerpen voor Texel (het toerisme) uiteindelijk alles onbeslist op het bord van de wethouder toerisme is neergelegd.


De vraag is nu hoe het verder gaat met de ontwikkeling van Toeristisch Toekomstplan. Huisman en haar ambtenaren gaan ongetwijfeld nijver verder met het plan en op het eerste gezicht kan het misschien ook niet direct kwaad dat alles nog 'open ligt'. Dat biedt ruimte om de inbreng van andere organisaties op het eiland die op 9 februari aan de orde was, in de stukken te verwerken en het biedt ook ruimte om bijvoorbeeld meningen over het toerisme op te halen bij toeristen zoals TOP vorige week voorstelde.

Frustratie bij politieke bespreking van nieuw toekomstplan

Frustraties

Voor de politiek zal het zaak zijn om de opgelopen frustraties onderling uit te praten en om vervolgens bij de les te blijven bij het toekomstplan. Texel is er uiteindelijk het meest bij gebaat als de economische mogelijkheden van het toerisme en de leefbaarheid van het eiland (verwoord in 'rust' en 'ruimte') met elkaar in evenwicht weten te blijven. Dat klinkt uiteraard voor de hand liggend en niet meer dan logisch, maar zie de praktijk. Anderhalve maand geleden leek het ook niet meer dan logisch dat de uitgangspunten voor het toekomstplan nog even met de raad werden doorgenomen. Eind van het liedje: een balans die zoek is en verhoudingen die uit evenwicht zijn. Het kan in de praktijk dus zomaar snel gaan.