Juup Biesboer over het toerisme en de toekomst van het eiland
Juup Biesboer over het toerisme en de toekomst van het eiland Foto: Dirk Kalverboer

“Toeristen zijn belangrijke pion voor Texel”

Juup Biesboer (17) is geboren en opgegroeid op Texel. Eerst woonde hij in Oudeschild, maar nu woont hij al een aantal jaar in Den Burg. Hij zit in het examenjaar van 5 havo. Hij vertelt hoe hij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Dit is deel één van de serie “Jonge Texelaars over toerisme en wonen op Texel.”

Juup vindt het mooi dat de toeristen naar het eiland komen. “Ze helpen toch de economie en ik denk dat we de toeristen dankbaar mogen zijn. Ze zijn een belangrijke pion voor het eiland.” Vanwege de coronacrisis gaan de toeristen nu ook eerder in eigen land op vakantie dan naar bijvoorbeeld Spanje of Bali. Juup ziet daar in principe geen problemen in. “In mijn ogen kunnen ze gewoon blijven komen, alleen vind ik het wel belangrijk dat ze zich aan de coronamaatregelen moeten houden, zodat het wel gewoon veilig kan, zonder dat hier meer besmettingen komen.”


Hij zou niet echt weten hoe het toerismebeleid op Texel anders zou moeten. “Het zijn niet de dingen, waar ik me dagelijks mee bezig houd. Tuurlijk merk ik wel dat er veel toeristen naar Texel komen, naar mijn idee wel meer dan voorheen. Alleen als mij gevraagd wordt of ik het te druk vind, dan is mijn antwoord nee, want het gaat zo wel gewoon goed.”

Mocht het wel dreigend zijn dat het te druk wordt op Texel, dan weet hij niet precies, wat ze eraan kunnen doen om het goed te combineren. “Ik weet niet precies hoeveel bedden er beschikbaar zijn voor toeristen, maar bij alles zal er vast een goede reden achter zitten.”

Wonen op Texel

Of zijn daadwerkelijke toekomst op Texel ligt weet hij nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat hij ontzettend veel van het eiland houdt. “Na mijn studie kijk ik verder, maar Texel zit en blijft in mijn hart. Als de mogelijkheid er is om op Texel een baan te vinden, dan zou ik wel op Texel willen blijven wonen.”


Over de huizenprijzen op Texel heeft hij wel zorgen. “Ik denk dat het als beginnend student met geen cent te makken lastig is om iets op te bouwen. Daarnaast weet je ook niet echt wat er komen gaat. Als de huizenprijzen stijgen is dat heel vervelend, want zo wordt het voor heel veel Texelse studenten lastiger om hier een huis te kopen.” Juup verwacht dan ook dat heel veel jongeren ervoor kiezen het eiland te verlaten. “Veel jongeren vertrekken denk ik vanwege studie en werk. Na hun studie krijgen ze wellicht een baan of ze vinden het in de stad waar ze studeren zo leuk dat ze daar willen blijven wonen.” Juup denkt wel te weten hoe dat komt. “Sommige jongeren denken dat Texel maar een saai eiland is, omdat hier gewoon minder te doen is dan in de stad, ze willen kijken hoe het ergens anders is, want in de stad is het heel anders dan hier. Zelf heb ik dat gevoel niet echt gehad dat Texel een saai eiland is, maar sommige zien dat wel zo.”

Toch ziet hij geen zorgen over de toekomst op Texel. Mede door de opleidingen van de “Texelse Academy” in OSG De Hogeberg heeft hij er vertrouwen in dat het eiland in leven blijft. “Ik verwacht dat veel van hen een baan vinden hier en wellicht een huis gaan kopen. Het eiland zal wel in leven blijven denk ik.”


Stagiair Dirk Kalverboer praat de komende tijd met Texelse jongeren om te horen hoe zij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijken. Zin om mee te praten?; laat het svp weten via redactie@texelsecourant.nl