Scootmobiels zijn bij een fysieke beperking van onschatbare waarde.
Scootmobiels zijn bij een fysieke beperking van onschatbare waarde. Foto: Aangeleverd

"Het gaat hier de goede kant op"

Zelfstandigheid en toegankelijkheid. Belangrijke waarden, ook en zeker voor wie door een lichamelijke beperking gebruik moet maken van een (elektrische) rolstoel, scootmobiel of andere hulpmiddelen of voorzieningen. Hoe staat het er voor op Texel?

“Het gaat hier de goede kant op”, vertelt Gerard Kruithof van SIGT (Stichting Integratie Gehandicapten Texel). SIGT stelt zich als doel het gehandicaptenbeleid (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente Texel dusdanig te beïnvloeden, dat gelijkwaardig burgerschap voor mensen met een beperking mogelijk is.

Kruithof: “We zijn bij steeds meer dingen betrokken. Het zit ook in de wet verankerd. In 2017 heeft de VN een verdrag afgesloten over inclusie, over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. Dat gaat over zelfstandigheid en toegankelijkheid. Denk aan openbare gebouwen waar je met een scootmobiel naar binnen moet kunnen. Daar zit een agenda aan vast.

Meepraten

Als er een nieuwe project wordt gestart, moeten organisaties die opkomen voor bepaalde groepen, zoals SIGT voor mensen met een lichamelijke beperking, daar inzage in krijgen en kunnen zeggen: heb je daar en daar wel aan gedacht? Onze contacten met de gemeente gaan de goede kant op. We kunnen ons zegje doen, alleen schort het nog wel eens aan de terugkoppeling. Ook wordt ons advies niet altijd overgenomen.”

“Voorbeeld is de nieuwe TXL Sporthal. Daarover hebben we ook adviezen gegeven. Zoals dat de lift wat groter zou zijn, liefst 2 meter bij 80 centimeter en minimaal 1.60 bij 80. Zodat scootmobielen, er goed in passen. Dat hebben ze niet overgenomen. Nu is het een lift van 1.40 bij 80 cm. Dat is jammer. Want wat grotere scootmobielen passen daar niet in. Wel is geregeld dat er standaard een rolstoel staat, zodat ze op die manier toch naar boven kunnen.”

Vakantiehuisjes

Kruithof is goed te spreken over de inzet van het bedrijfsleven, instellingen en organisaties voor een goede toegankelijkheid op het eiland. “Denk aan winkels. Daar wordt dat steeds beter. Met de VVV hebben we contact over de toegankelijkheid van onder meer vakantiehuisjes. Zoals aanwijzingen dat de deuren breed genoeg zijn, geen drempels, dat er op de parkeerplekken voldoende ruimte is om in en uit te stappen en andere, vaak kleine dingen, waar ze om moeten denken.”

Maar er is nog veel te doen. “Zoals het voetpad naar boven naar Paal 9. Dat is voor ons nu slecht begaanbaar. Wij hebben met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gesproken om het breder en minder stijl te krijgen, zodat iedereen naar het strandpaviljoen kan. Daarover moeten we nog terugkoppeling krijgen, ook door corona.” Ook de toegankelijkheid van de uitkijkpost bij Ceres laat nog te wensen over.

Scootmobielen hebben een enorme opmars gemaakt, er rijden er hier heel wat rond

Op de website van SIGT (www.sigttexel.nl) informatie over vervoer, accommodatie, gezondheidszorg en activiteiten voor minder validen. Zo zet de stichting zich onder meer met succes in voor de strandrolstoelen, StrandHoppers en Cadweazles.

Hulpmiddelen

Hoe staat het met de beschikbaarheid van hulpmiddelen?

Gelein Jansen reed na een hersenbloeding in 1998 als één van de eerste Texelaars in een scootmobiel. “Ik kan er alles mee. Ik rij er mee in de supermarkt en allerlei andere zaken en gelegenheden. Ik kan niet zonder.” Jansen heeft zijn scootmobiel via de gemeente.

Scootmobiel

De scootmobiel heeft een grote opmars gemaakt, er rijden er heel wat rond. Voor wie er zó afhankelijk van is als Jansen, is het vervelend als het elektrische karretje door een defect niet werkt. “Wat er allemaal niet aan kapot kan gaan. Zoals laatst, toen ze hem ter reparatie ophaalden. Maar ik kreeg geen ruilexemplaar. Daardoor zat ik een dag of vijf, zes zonder. Lopen kan ik niet, ik heb die hele periode alleen maar thuis gezeten. Heel beroerd, je kunt niks.”

Een andere keer ontbraken op de ruilscoot aanpassingen die nodig zijn in verband met fysieke gebreken. "De lener was niet op mijn handicap ingericht. Ze hielden mij maandenlang aan het lijntje. Ik kreeg bericht kreeg dat mijn oude scoot niet meer te maken was. Rijden met de ruiler was ronduit gevaarlijk, maar ik kon niet zonder." Om uit de impasse te komen haalde Jansen er een advocaat bij, die de gemeente in gebreke stelde. Een kwestie die al loopt sinds 2019 en onlangs eindelijk is opgelost.

Sociaal Team Texel

De aanvraag, verstrekking en service van hulpmiddelen via de WMO aan Texelaars die dat nodig hebben, zoals scootmobielen, elektrische rolstoelen, douchestoelen, tilliften, etc. verloopt via Sociaal Team Texel van de gemeente. Dat maakt voor de uitvoering gebruik van de diensten van derden. Zoals Rienke van Rooijen en Ruben van Vliet, ergotherapeuten van Therapie Wolf. Als ergotherapeut denk en help je mee bij oplossingen op het moment dat iemand bijvoorbeeld bij een aandoening of handicap bepaalde dagelijkse handelingen moeilijker kan uitvoeren. Dit kan onder meer met hulpmiddelen of training.

De ergotherapeut kijkt samen met de patiënt welk hulpmiddel het beste aansluit bij zijn of haar beperkingen, wensen en behoeften. Dit wordt na goedkeuring van het WMO sociaal team vervolgens verstrekt door Welzorg, een landelijke organisatie die specialist is op het gebied van zorghulpmiddelen en service en reparatie daarvan. De gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon hebben met deze organisatie een contract afgesloten.

Goede ervaringen

“Ik heb goede ervaringen met die organisatie”, vertelt Dick van Barneveld. Laatst had ik een andere elektrische rolstoel nodig. Die had ik binnen drie weken. Dat is snel, want ik was gewend dat het zes tot zeven weken duurde. Ook bij een defect zijn ze er binnen een redelijke termijn.”

Soortgelijke ervaringen bij Gerard Kruithof van SIGT. “Ik ben ook heel tevreden. Veel beter dan voorheen. Toen moest je lang wachten en maar afwachten of het goed was gerepareerd.” Kruithof doelt hij op het vorige bedrijf waarmee de vier gemeenten, waaronder Texel, een overeenkomst had. Dat was JenS Revalidatieservice (HMC), dat inmiddels failliet is. Ook Jansen signaleert verbetering.

Betere service

Kruithof: “De vier gemeenten sluiten eens in de zoveel jaar een contract af met een organisatie. Toen de overeenkomst met JenS afliep, hebben we als SIGT een bijeenkomst in Den Helder kunnen vertellen wat beter zou moeten en goed moest zijn. Daar is toen Welzorg uit gekomen. Sindsdien gaat het een stuk beter. Als er een defect is, bel je. Normaal gesproken komen ze dan binnen een paar dagen op Texel.”

Navraag door Kruithof bij Welzorg levert deze reactie: “Dit gebeurt meestal in overleg met de klant. Het heeft te maken met verschillende factoren. Hoe afhankelijk is de klant is van het middel? Heeft de klant andere middelen? Maar voor een scoot laten we de klant in principe niet langer dan twee werkdagen zonder scootmobiel. Tenzij klant aangeeft, dat hij of zij dus langer zonder scootmobiel kan.”

Dirk Westerlaken heeft zelf een scootmobiel aangeschaft. “Het maandbedrag dat ik de gemeente moest betalen was best pittig. Ik heb er toen zelf maar eentje aangeschaft. Temeer dat ik destijds hoorde dat er via de gemeente zoveel problemen mee waren. Ik kocht hem bij Melle Zegel. Twee weken voordat hij overleed, vertelde hij dat hij de service met alle papieren heeft overgedaan aan Natalja Witte.”

Vermeulen Bikes

Vermeulen Bikes in Den Hoorn, gespecialiseerd in driewielige fietsen en scootmobielen, is in gesprek met Welzorg en de verwachting is dat Vermeulen Bikes op Texel op korte termijn voor de WMO-scootmobielen de storingsdienst gaat verzorgen. Binnenkort wordt hier meer over bekend. Vermeulen werkt al geruime tijd met Wolf Therapie samen om voor cliënten een geschikte driewielige fiets of scootmobiel te verzorgen.

Siep Eldering

Siep Eldering uit Oosterend hield zich een jaar of vijftien bezig met het opknappen van tweedehands scootmobiels en rollators. Die leende hij vervolgens uit aan Texelaars die het niet zo breed hebben, waarvoor hij op vrijwillige basis ook het onderhoud deed. De Waddenkerk stelde hiervoor geld beschikbaar. Hij had er zo op een gegeven moment wel een stuk of vijftien rondrijden. Pas zeer onlangs is hij hiermee gestopt. “Sinds Texelaars via de WMO een scootmobiel kunnen krijgen is het eigenlijk niet meer nodig. Voor €19,- in de maand inclusief onderhoud. Dat is heel betaalbaar. Ook mijn leeftijd ging een rol spelen.”

Roemenië

Vorige week gingen de door Eldering opgeknapte scootmobielen bij Ria van der Vis op de vrachtauto naar Roemenië.

We vroegen ook de gemeente een reactie over dit onderwerp, maar die was bij het ter perse gaan van de krant nog niet binnen.


Gerard Timmerman

Het wandelpad bij paal 9 is te smal en te steil voor rolstoelers.
Het is nog niet overal oké. Deze StrandHopper past niet door het hek van het pad bij Ceres.
Gerard Kruithof van SIGT in een elektrische Cadweazle.
Op advies van SIGT hebben vrijwilligers de eendenkooi in Spang toegankelijk gemaakt.