VVD grootste bij leerlingen OSG

De VVD heeft maandag en dinsdag de meeste stemmen gekregen bij de scholierenverkiezingen die maandag en dinsdag op de OSG in Den Burg werden gehouden.

De scholierenverkiezingen werden volgens vast gebruik gehouden in aanloop naar de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer om in beeld te krijgen hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien wanneer jongeren het voor het zeggen zouden hebben.

Dat leidde op de OSG voor de VVD tot 43 stemmen van de 219 leerlingen die hun stem uitbrachten. GroenLinks werd tweede met 40 stemmen D66 derde met 32 stemmen. De vierde plaats was voor Forum voor Democratie (23 stemmen), gevolgd door de PVV (19 stemmen), CDA (16 stemmen) en PvdA (11 stemmen). Dat komt overeen met de landelijke uitslag van de scholierenverkiezingen. Daar werden VVD, GroenLinks en D66 eveneens nummer één, twee en drie.

Het opkomstpercentage bij de scholierenverkiezingen op de OSG was 58 procent. In totaal waren 375 leerlingen waren stemgerechtigd om mee te doen. Dat waren leerlingen die maatschappijleer volgen of gevolgd hebben. Bij de vorige scholierenverkiezingen in 2017 kwam D66 nog als grootste uit de bus gevolgd door GroenLinks, VVD, PVV, CDA, SP en de Partij voor de Dieren. Er brachten toen 359 leerlingen hun stem uit. De verkiezingen zijn een initiatief van ProDemos, het huis voor democratie en rechtstaat. Het stembureau werd bemenst door leerlingen van de OSG in samenwerking met medewerkers van Young 4 Ever.