Corina Hordijk krijgt de cheque van Leontine Ruiters.
Corina Hordijk krijgt de cheque van Leontine Ruiters. Foto: Texels Museum

Gift €275.000,- van BankGiro Loterij voor expositie Palmhoutwrak

Museum Kaap Skil in Oudeschild krijgt €275.000,- van de BankGiro Loterij om de vernieuwingsplannen van het museum uit te voeren.

Dat is gisteravond bekendgemaakt in het RTL4-programma Surprise! Leontine Ruiters, ambassadeur van BankGiro Loterij, kwam naar Oudeschild om een cheque te overhandigen. Dankzij de donatie kan het museum over enige tijd de jurk en andere bijzondere objecten uit het Palmhoutwrak onder hoogwaardige omstandigheden tonen aan publiek. "Dankzij de toekenning van de BankGiro Loterij kan Museum Kaap Skil nu met volle kracht vooruit om in 2022 de jurk en een aantal andere bijzondere objecten uit de Palmhoutwrak-collectie tentoon te kunnen stellen", zegt artistiek directeur Corina Hordijk van de Stichting Texels Museum waar Kaap Skil onder valt.


Onder het motto ‘Museum Kaap Skil Vernieuwt’ wil het museum ruimte bieden aan de unieke vondsten uit het zeventiende-eeuwse Palmhoutwrak dat een aantal jaar geleden door Texelse duikers op de bodem van de Waddenzee werd ontdekt. Zij vonden daar onder meer de zijden japon van koninklijke allure die na een verblijf van vier eeuwen op de zeebodem nog bijna ongeschonden was. Het is nog steeds een raadsel aan wie de vele honderden, veelal puissant rijke, vondsten uit het wrak toebehoorden. Volgens Hordijk werd niet eerder een scheepswrak ontdekt met zo'n rijke lading als het Palmhoutwrak. "De textiele vondsten uit het wrak, zoals de 17e eeuwse zijden jurk, zijn wereldwijd uniek. Het is een grote eer dat wij ze kunnen tonen in Museum Kaap Skil, maar ook een enorme verantwoordelijkheid waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan." Het vereist speciale vitrines en aanpassingen aan het klimaat, waar veel geld mee gemoeid is. "Wij zijn dan ook enorm blij met de bijdrage van de BankGiro Loterij die helpt onze droom te verwezenlijken. Mede dankzij deze steun kunnen we de jurk en andere overweldigende vondsten de plaats in het museum te geven die deze unieke collectie verdient.” Er is al jarenlang onderzoek gedaan naar de beste manier om het eeuwenoude materiaal te kunnen tonen.


De vondsten uit het Palmhoutwrak zijn eigendom van de provincie Noord-Holland die mede bijdraagt aan de tentoonstelling. Het onderzoekstraject om tot tentoonstelling te komen, kwam tot stand met bijdragen van het Waddenfonds en toeristisch investeringsfonds STIFT.