De versperring van dit terrein aan de Marsweg is na sanering van asbestvervuiling opgeheven.
De versperring van dit terrein aan de Marsweg is na sanering van asbestvervuiling opgeheven. Foto: Archief Texelse Courant

Weiland weer toegankelijk na sanering asbest

Een weiland aan de Marsweg bij Den Burg dat door asbestvervuiling op een aangrenzend perceel geruime tijd onbereikbaar is geweest, is na sanering van de asbestvindplaats weer toegankelijk.

Het perceel land aan de Marsweg maakte een verwaarloosde indruk. Het land was verruigd en balen hooi/stro in plastic gewikkeld lagen meer dan een jaar onaangeroerd, zonder dat er wat mee gebeurde.

De grond is eigendom van de gemeente, die dit verpacht aan de voormalige eigenaar. Op belendende grond, eigendom van deze pachter, was asbest aangetroffen. Wegens die verontreiniging, die niet werd opgeruimd, was het weiland geruime tijd niet bereikbaar en kon er niet worden gewerkt. Daardoor konden ook de eigenaren van vakantiepark Waddenduyn de belendende sloot niet maaien en onderhouden. Het leidde tijdens heftige regenval onlangs tot wateroverlast op het park en het rommelige uitzicht was geen visitekaartje.

Er liep een rechtszaak over de kwestie. De status daarvan is niet bekend, maar nu de asbestvindplaats alsnog is gesaneerd, is de toegang tot het weiland weer vrijggegeven en lijkt het er op dat ook de sloot weer kan worden onderhouden.