Stevige botsing raad over toekomstplan

De politieke besluitvorming over de kaders die de basis moeten vormen voor het Toeristisch Toekomstplan is gisteravond onverwacht volledig losgelaten.

Tot ontsteltenis van de oppositiepartijen wilden de coalitiepartijen (Texels Belang, VVD en PvdA) met geen enkele wijziging, aanpassing of verandering van de oppositiepartijen (GroenLinks, D66, CDA, Texel 2010 en Fractie Koot) instemmen. Volgens de coalitie waren de amendementen en moties die de oppositie had ingediend veel te detaillistisch, te vroeg of teveel op uitvoering gericht, terwijl het college eerst nog aan de slag moet met de uitwerking van het Toeristisch Toekomstplan. Volgens de coalitie moet het college de ruimte hebben om op basis van de dertien kaders die het college heeft geformuleerd aan de uitwerking van het plan te kunnen werken.

Die opstelling wekte veel wrevel bij de oppositie, omdat er sinds 9 februari inmiddels drie commissieavonden zijn besteed aan de richtinggevende notitie met de kaders voor het Toeristisch Toekomstplan op basis waarvan negen amendementen en zes moties werden opgesteld. Astrid van de Wetering (D66) wees erop dat dat op verzoek van wethouder Hennie Huisman (toerisme) was gebeurd. Huisman gaf aan dat dat inderdaad het geval was geweest, maar dat zij de kaders had voorgelegd aan de raad met de intentie om te horen of ze op de goede weg zat of dat er nog aanpassingen nodig waren. De kaders waren niet voorgelegd met de intentie om tot in detail te gaan en om commotie en verwarring te veroorzaken.

Eind van het liedje was dat alle moties, amendementen en andere vormen van inbreng tijdens de drie commissievergaderingen gisteravond zonder onderliggende besluitvorming aan de wethouder werden overgedragen, zodat zij daar al dan niet wat mee kan doen in de verdere uitwerking van het Toeristisch Toekomstplan. Wethouder Huisman gaf daarbij meteen aan dat de raad geen al te hoge verwachtingen moet koesteren, omdat zij als wethouder formeel weinig kan met moties en amendementen die geen goedkeuring van de raad hebben. De doorgeschoven moties en amendementen gaan onder meer over beddentelling, omgang met B&B, dagtoeristen, verstening in het landschap, omzetten van slaapplaatsen en kamperen bij de boer.

Bedoeling is dat het college in de loop van het jaar met een nadere uitwerking komt en dat de raad dan opnieuw bekijkt in hoeverre alle suggesties en aanpassingen die nu in de moties en amendementen zijn verwoord alsnog aan de orde moeten komen. De gang van zaken leidde gisteravond aan meerdere kanten tot frustratie: bij de coalitie omdat de oppositie al veel tot in detail op papier had gezet en bij de oppositie omdat zij veel tot in detail op papier hadden gezet zonder te weten dat de coalitie uiteindelijk toch nog niets zou doen met hun inbreng voor het nog op te stellen toekomstplan.