Kledingwinkels weer op afspraak open
Kledingwinkels weer op afspraak open Foto: Dirk Kalverboer

"Mensen zijn blij dat we weer open zijn"

De kledingwinkels in het centrum van Den Burg moesten lange tijd dicht vanwege de lockdown die er sinds 15 december is. De winkels mogen op afspraak open.

Alinda Van der Vis, verkoopmedewerkster bij Zegel Lingerie is blij dat ze weer aan het werk kan. "Gelukkig zijn we weer open. In principe bellen de mensen bij ons op afspraak, maar als mensen gewoon binnenkomen en het kan vanwege het aantal, dan weiger ik ze niet."


Ook voor Sandor Mantje van Mantje Texel is het nu anders dan anders. "Het is lastig, want dit is niet de gebruikelijke manier waarop je een winkel moet draaien. Wij hebben een winkel in Den Burg en in De Koog met elk vijf afdelingen. In onze situatie kunnen er acht mensen per afdeling komen. Wij hebben dan vijf agenda's per winkel en in totaal dus tien agenda's". De regels van de winkels is dat er één persoon per 25 vierkante meter naar binnen kan. In het pand in Den Burg kunnen veertig mensen naar binnen en in het pand in De Koog kunnen nu 25 mensen naar binnen. Bij Mantje Texel wordt ook veel gebruik gemaakt van "Click and Collect". Dat werkt bij ons boven verwachting, alleen nog niet voldoende voor de bedrijfsvoering. Er werken veertig personen bij ons."


Lia van Sambeek van kledingwinkel Boetiek De Kust merkt dat vooral de toeristen een afspraak maken bij de winkel. "De mensen van de overkant die in een huisje of in een hotel zitten, maken vaker een afspraak dan de Texelaars zelf. Texelaars doen dat minder, die voelen zich bezwaard, zij hebben het gevoel dat ze dan iets moeten kopen. Iedereen bij ons is iedereen welkom al koop je wel wat of niet." Datzelfde beaamt ook

Shannon Koorn van kledingwinkel Treffers. "Mensen hoeven zich niet bezwaard te voelen, wij zijn sowieso elke dag aanwezig en bezig met de nieuwe collectie die binnenkomt. Wij vinden het al leuk als ze alleen even komen kijken in de winkel."


Bij TerStal zijn ze blij dat de winkels weer open kunnen voor tien personen. "Je merkt nu dat sinds er tien mensen mogen komen, dat de opkomst groter is qua afspraak maken. Toen er twee klanten in de winkel mochten komen, viel het toch een beetje tegen, ook een beetje vanwege het weer, wat niet zo goed was. Wij verkopen nu met name zomerse kleding."


Toen het nieuws op 14 december binnen kwam dat er opnieuw een lockdown in Nederland kwam, was dat voor de kledingwinkel-ondernemers verschrikkelijk nieuws. Sandor Mantje verbaasde zich over het feit hoe het allemaal is gegaan. "Ze hebben wel het eiland vol laten lopen met toeristen, waar ze allemaal met heel veel in een vakantiehuisje mochten zitten, maar wij als kledingwinkels moesten dicht. Dat vind ik niet helemaal eerlijk. Op deze manier zijn ze de zuurstofkraan van zowel de horecaondernemer als detailhandel ondernemer aan het dicht draaien. Als dat te lang duurt, dan krijg je op een gegeven moment een gehandicapte ondernemer, zowel voor detailhandel als de horeca.


Wanneer de kledingwinkels weer helemaal open kunnen zonder dat de mensen een afspraak hoeven te maken, is nog niet bekend. Wel hopen de kledingwinkel ondernemers dat het zo snel mogelijk het geval is.