Bert en Renny Dekker-Koorn zijn 65 jaar getrouwd.
Bert en Renny Dekker-Koorn zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Jeroen van Hattum

'Alles begonnen met ontmoeting in bos'

Het was een toevallige ontmoeting in het bos halverwege de jaren vijftig, maar wel een met een succesvol verloop. Komende maandag 22 maart vieren Bert Dekker en Renny Dekker-Koorn uit Den Burg hun 65-jarig huwelijk.

Bert Dekker, jarenlang buschauffeur bij TESO, ontmoette Renny Koorn toen hij met vrienden een rondje in een gehuurde auto door het bos aan het maken was. Zij was daar op hetzelfde moment aan het wandelen met haar tweelingzus en het klikte tussen de twee. Zij was een geboren Texelse, hij was op zijn zestiende uit Andijk naar Texel verhuisd, nadat zijn vader voor de Nederlandse Heidemaatschappij op het eiland was gaan werken.


De twee traden donderdag 22 maart 1956 met elkaar in het huwelijk, waarna ze aanvankelijk drie jaar boven de kraamkliniek van de oudere zus van Renny in de Weverstraat woonden. Daarna volgde een eigen woning op de kruising van de Pontweg en de Westerweg ("op het hoge landje langs de Pontweg") waar ze tot vorige week liefst 62 jaar met veel plezier hebben gewoond. Sinds een paar dagen zit het briljanten echtpaar in een nieuwe woning in seniorencomplex Zonnehof aan de Gasthuisstraat 88 in Den Burg.


Bert Dekker kocht de woning op het hoge landje in 1959 toen hij een middag vorstverlet had bij De Vries & Van de Wiel. Het huis zou de openbare verkoop ingaan, dus hij moest er snel bij zijn. Het kostte vijfduizend gulden (een groot bedrag voor die tijd) maar hij had het wel. "Kwam ik eind van de middags thuis met de mededeling dat we een woning hadden gekocht. Zo ging dat in die tijd."


Hij had aanvankelijk tal van banen ('wie het meest betaalde, was mijn baas"), werkte tien jaar bij De Vries en Van de Wiel en reed daarna tot 1993 dertig jaar op de bus van TESO (later AOT, NZH en Connexxion). Met name voor de jeugd kon hij als chauffeur streng zijn, maar dat was vooral om de orde in de bus te bewaren. "Dat moet ook wel als je een stuk of veertig kinderen in je bus hebt zitten. Een keer heb ik iemand uit de bus gezet. De leraar deed niets, dus greep ik in. Die jongen heeft een heel stuk naar school kunnen lopen."

Hand opsteken

Stoppen langs de weg als iemand de hand opstak, was heel normaal in zijn tijd en met plezier wordt verteld over een Texelaar die altijd zijn tas langs de weg zette om aan te geven dat hij met de bus meewilde. "Dan stopte je en kwam hij eraan rennen." Begin jaren negentig reed Bert ook nog een jaar op de toenmalige fietsbus voor gasten die met de fiets naar Texel kwamen, maar dat experiment sloeg destijds niet aan.

Renny werkte vroeger aanvankelijk bij verpleeghuis Irene en stopte daarmee nadat ze getrouwd was. Vervolgens regelde ze het huishouden en ze ontfermde zich over een zomerhuis achter het woonhuis aan de Pontweg.

Ze hadden de nodige vaste gasten en het was in de zomer gebruikelijk om als gezin zelf tijdelijk in het zomerhuis te gaan zitten en de woning aan gasten te verhuren. Het echtpaar kreeg drie dochters (Henny, Carla en Evelien), zes kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en er zijn ook nog twee achterkleinkinderen onderweg. "Van de laatste hoorden we het een paar dagen geleden." Het briljanten echtpaar kijkt met voldoening terug op het huwelijk. "Het is een goede keuze geweest."








Ontmoet in het bos, hij met br9ers in de autpo. Zij met tweelimgszus aan het wandelen

Zij tx geboren, hoi andijk, zestien tx gekomen vader werkte bij heijdemij, zo op tx

Begonnen in weverstraat hij van 37 naar 38

Drie jaar latere naar hogeland op kruiisng Pontweg (1959 (62 jaar gewoond), Westerweg. Huis te koop, meteen heen, vijfuizend gulden gekocht, hoop geld die tijd. In de midag, we hebben een huis tijdens vorstverlet van De Vries en De Wiel. Pontweg moest nog worden aangelegd, gekeken hoe zou lopen

Hij betin verschillende banen; wuie het meest betaalde mijn baas. Kelnder, meubelmajer (*flessing), melkboier

Daarna tien jaar De Vries en Van de Wiel, nog meegwerkt aan Pontwegh, vervolgens dertih jaar buschaufgfeir AOT TESO

Strenge chauffeuir, moest wel om jeugd in te toom te houden. Keer niet te veriered om er een uit de bus te zetten. Leraar deed niets, dan hij maar.

Keer marinier geho;pen die bus uit moest vppr kast. Bus oik de baas, mee, meteen boot op. Anders hele weekend blijven

Stoppen als hand opsteken, ook iemand die plek tas neerzette, wisty hij dat man eraan kwam.

Fietsbus, jaar gedaan, geen succes. Toreisten bus, fietsen aanhaner, alleen elemert en nikaldel stoppen. Soms ook vermoeide fietsers 91/92

In 1993 met pensioen

Zij drogisterij lang geleden, daarna stoppen door trouwen. Die klinderen met eve als nakomer.

Zorg voor zomerhuis. Vroeger zij in zomerhuis en gasten in hun huis. Vaste gasten, werd op gegeven moment wat minder

Zes kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en twee nieuwe achterkleinkinderen onderweg

Renny Dekker Koorn 88

Bert Dekker 87

Donderdag 22 maart 1956 getrouwd