De vuilnismannen werken hard om Texel schoon te houden
De vuilnismannen werken hard om Texel schoon te houden Foto: Dirk Kalverboer

"Ik voel me hier ontzettend gewaardeerd”

Buiten is het in alle vroegte nog koud, guur en nat. Maar binnen in de cabine van de vuilniswagen is het al knus en warm. Chris de Vries zit klaar achter het stuur om zijn ronde over het eiland te maken en om te vertellen over zijn werkzaamheden.

Chris is een van de vuilnismannen op Texel die hun rondes maken om het afval op te halen. Ze werden recent in het zonnetje gezet in het kader van de “Week van de AfvalHelden.” Chris heeft al jaren ervaring met het vak. Voorheen was hij zestien jaar werkzaam bij Tatenhove B.V als vuilniswagenchauffeur, maar sinds twee jaar werkt hij bij de gemeente. “Ik vind het leuk werk. Ik wist eigenlijk al als klein jongetje dat ik dit wilde worden. Het is een heel dankbaar beroep en ik voel me ontzettend gewaardeerd door de mensen. Vaak steken mensen hun hand op of ze zeggen tegen mij dat ze me dankbaar zijn. Dat doet me heel erg goed. Eerlijk gezegd had ik geen leukere baan kunnen krijgen.”


De werkdagen voor de vuilnismannen beginnen om 07:00 uur ‘s ochtends en duren vaak tot 16:00 uur. Ze werken van maandag tot en met vrijdag. Het werk bestaat niet alleen het ophalen van afval, het is meer dan alleen dat. “Zo kijken we bij elk huis of de vuilniscontainer voor de deur staat. Het scheelt als het vroeg is, dan is het meestal erg rustig, maar in sommige straten is het gewoon lastiger dan in de andere, bijvoorbeeld als de straatjes krap zijn”, vertelt Chris terwijl hij ondertussen bezig is met de joystick om de containers te legen. Naast het halen van het afval, houden de mensen zich ook bezig met andere werkzaamheden. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat de gladheidbestrijding wordt uitgevoerd. Om het alle inwoners zo veilig mogelijk te maken. De gemeente heeft vier reinigingswagens, één voor straatvegen, één voor ondergrondse afvalcontainers, één zijlader met speciale grijpers (door middel van een joystick) en één achterlader. Niet in elke kleine straat kan gewerkt worden met de zijlader in verband met beperkte ruimte. In drukke straten, waar de containers te dicht op elkaar staan is het niet mogelijk. “Eigenlijk moet er altijd 50 centimeter tussen zitten, zeg ik altijd. Wij kunnen lastig met de grijper een container oppakken als ze te dicht op elkaar staan.”


Bij de gemeente halen vuilnismannen voor elke particuliere woning op het eiland de groene, grijze en oranje plastic containers op. Tijdens de rit komen ze af en toe bijzondere dingen tegen. Piepschuim in het plastic afval bijvoorbeeld.

"Piepschuim hoort in de grijze bak, dat kunnen wij niet meenemen tijdens de plastic ronde. Je hoort een raar geluid als we piepschuim in de vuilniswagen krijgen.” Er zitten ook regelmatig losse plastic onderdelen in de plastic container of vuilniszakken die in de grijze of groene container horen. "Afval moet goed gescheiden worden anders kan de gehele afvalpartij afgekeurd worden. Dat kost geld. Voor ons is het het fijnst als alles in de juiste container gestopt wordt. Daarnaast is het ook prettig als iedereen het plastic in een plastic doorzichtige zak doet en niet los in de containers gooit. Ze zijn bij iedere supermarkt gratis te krijgen en het voorkomt dat afval bij harde wind uit de vuilniswagen waait tijdens het verwerken”, zegt Chris terwijl we onderweg terug zijn naar het terrein van de gemeente. Het afval wordt geleegd bij de Hamster in Oudeschild. Vanuit daar wordt het afval verder verwerkt in gescheiden afvalstromen.


Dirk Kalverboer