De haven van Oudeschild krijgt een duurzame walstroominstallatie.
De haven van Oudeschild krijgt een duurzame walstroominstallatie. Foto: Archief Texelse Courant

Aanleg duurzame walstroominstallatie haven eind april van start

De gemeente en CIV Texel (Visserijcoöperatie) sluiten een overeenkomst van 15 jaar om de haven van Oudeschild een van de eerste havens in Nederland te maken die de walstroom volledig zelfvoorzienend opwekt. De werkzaamheden starten eind april 2021.


CIV Texel-voorzitter Maarten Drijver: “Onze walstroom voorziening voldeed nog wel voor de kotters, maar was gedateerd en in bepaalde gevallen niet zwaar genoeg. Voor een andere toenemende groep havengebruikers, zoals bijvoorbeeld de bruine vloot, was de stroom juist weer te zwaar. Het was ook een bijzondere situatie omdat op andere havens alle faciliteiten normaal gesproken van de haveneigenaar zijn. Zo niet op Texel waar op de huisvuil containers na, alle faciliteiten van de CIV zijn. Maar dat gaat nu dus veranderen voor wat betreft de walstroom en watervoorziening voor de schepen die Oudeschild bezoeken. En wat is er dan mooier dan dat de afname van de walstroom ruimschoots opgewekt wordt door zonnepanelen.”

Het nieuwe walstroomnetwerk in de haven van Oudeschild wordt voorzien van zonne-energie. Op deze manier kan de gemeente de havengebruikers via het energienetwerk van het CIV “smart grid”, volledig van duurzame energie voorzien.

Naast het aanleggen van een nieuw walstroomnetwerk wordt ook de drinkwatervoorziening voor schepen volledig vervangen. Hiervoor krijgt de gemeente een subsidie van de provincie Noord Holland van €212.534,-.

De raad stelde er in april 2019 al een budget van €1.094.777,- beschikbaar voor de haven waarvan € 894.777,- voor de installatie van walstroom- en drinkwatervoorzieningen. Toen de laagste offerte uitkwam op €1.045.000,-, heeft de raad het budget met €150.000,- verhoogd.

Havengebruikers worden te zijner tijd over de werkplanning en gevolgen voor hen geïnformeerd. De verwachting is dat beide voorzieningen in juni aanstaande in gebruik kunnen worden genomen. Wethouder Kooiman: "Door de aanleg van de walstroom voorzieningen en watertappunten krijgt de haven een behoorlijke kwaliteitsimpuls. We kunnen hiermee zowel de gebruikers als de bezoekers van de haven op een goede en duurzame manier faciliteren. Het vorige systeem was sterk verouderd en voldeed ook niet mee aan de vraag in de haven. Door een goede samenwerking met de CIV kunnen we dit realiseren. Daar ben ik heel blij mee. We hebben straks een prachtig systeem waar we jaren mee vooruit kunnen.”