"Aantal bedden kan nog fors oplopen"

Het aantal toeristische bedden op Texel kan oplopen tot mogelijk meer dan 18.000 stuks bovenop het maximum van 45.000 toeristische slaapplaatsen.

Dat komt naar voren in een provisorische beddentelling die GroenLinks heeft opgesteld en die donderdag aan de orde komt in de raadsvergadering over het Toeristisch Toekomstplan. GL maakte zelf een telling om in beeld te brengen 'waar de gaten zitten' in het huidige overzicht van de toeristische slaapplaatsen. Volgens de zogeheten planologische telling van de gemeente kende Texel op 2 maart 44.152 toeristische bedden. In het rekenvoorbeeld van GL wordt gesteld dat er nog 300 bedden in de pipeline zitten voor de 25-procentsregeling, 300 voor de stolpenregeling en 102 voor kamperen bij de boer. Dat levert een subtotaal op van 44.854 toeristische bedden.


Volgens GL moet er echter ook rekening worden gehouden met bedden die niet in de normtelling zitten, maar in de praktijk wel kunnen ontstaan. Het grootste deel daarvan zit slaapplaatsen die kunnen ontstaan in vakantiehuizen die van 70 naar 100 vierkante meter worden vergroot. Volgens de normtellingen staan daar gemiddeld vijf bedden, in de praktijk kunnen het er meer zijn. GL rekent in de eigen telling voor dat er 3110 tot 9330 toeristische bedden bij kunnen komen als 25 tot 75 procent van 2489 zomerhuizen op Texel naar 100 vierkante meter zouden worden opgeschaald.


De partij houdt in het rekenvoorbeeld op het gebied van logies met ontbijt rekening met de groei van zo'n 5000 bedden als er duizend adressen met bed- and breakfast zou bijkomen. "Wie kent niet de verhalen van Texelaars die druk aan het plannen en bouwen zijn." GL benoemt in het rekenvoorbeeld ook 500 bedden voor de bruine vloot en cruiseschepen die niet in de normtellingen zitten, 750 bedden voor de Waddenhaven die nu niet meegeteld worden, nog eens duizend bedden voor logies met ontbijt die niet geteld maar wel in beeld zijn en er wordt voor de zekerheid een aantal van 2000 bedden aangehouden die niet in de normtelling zitten en ook nergens in beeld zijn.


De partij pleit voor een nulmeting om beeld te krijgen wat het werkelijk aantal beschikbare toeristische bedden is plus wat er in de pipeline zit "al dan niet slapend of spokend". GL zegt per accommodatiesoort een volledige inventarisatie van het gehele regelkader (bouwen, vergroten, en/of exploiteren) te willen zien. Dat zou in één oogopslag zichtbaar moeten maken waar aanvullende regelgeving nodig is om het totale beddenplafond op Texel te beheersen en om bij te kunnen sturen als de raad dat noodzakelijk vindt. De gemeenteraad praat komende donderdagavond over de richtinggevende notitie die de basis moet vormen van het nog op te stellen Toeristisch Toekomstplan.