De verkeerstoren op de Vliehors.
De verkeerstoren op de Vliehors. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Texel niet gehoord door Defensie over wijziging vliegroute Vliehors

Defensie heeft Texel niet van tevoren gehoord over de wijziging van de vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie op vragen van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Het horen had echter wel moeten gebeuren volgens een convenant dat de gemeente en Defensie op 8 mei 2002 met elkaar sloten. Volgens dat convenant, destijds getekend door burgemeester Joke Geldorp en staatssecretaris Henk van Hoof in het Eierlandsche Huis, zouden gemeente en Defensie periodiek overleg hebben over de Vliehors met het doel de leefbaarheid in de noordkop te verbeteren. Op het moment ziet het er naar uit dat de wijziging van de vliegroute voor straaljagers juist tot extra geluidsbelasting van de noordkop van Texel gaat leiden.

Van Dijk spreekt in een eerste reactie van een 'onbegrijpelijke reactie' van de staatssecretaris. "Texel is niet gehoord en krijgt nu straaljagers over zich heen. Ik wil dat Texelaars worden gehoord en het besluit serieus aan hen wordt voorgelegd." Volgens de staatssecretaris zal het omkeren van de vliegrichting boven de Vliehors "leiden tot een lichte geluidstoename op drie referentiepunten op de noordkop van Texel." Dat is gebaseerd op berekeningen van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Volgens de staatssecretaris blijft het geluid "op de referentiepunten ruim binnen de vergunning". Diverse partijen op Texel kijken daar anders tegenaan en vrezen een forse toename van geluidsoverlast boven Texel wanneer straaljagers de andere route gaan vliegen. Die zorg is gebaseerd op de andere vliegrichting, een verwachte toename van vluchten boven de Vliehors en de vervanging van de F-16 door de F-35. Zij voerden recent een kort geding tegen de vergunning die de Inspectie voor Leefomgeving en Transport heeft afgegeven voor Defensie.

Staatssecretaris Visser stelt in haar antwoorden dat de wijziging van de vliegroute enkel voortkomt uit het ongeval van 2013 waarbij per abuis de verkeerstoren op de Vliehors werd beschoten. Het heeft volgens haar niets met uitbreidingen voor de NAVO te maken. Volgens de staatssecretaris is het niet mogelijk om een alternatieve vliegroute langs de Noordzeekustlijn van de Vliehors aan te leggen, zoals vanaf Texel is voorgesteld. Volgens haar bestaat het risico dat er dan munitie in publiek toegankelijke delen van Vlieland terecht komt. De alternatieve vliegroute zou ook de afstand tussen oefendoelen en de verkeerstoren niet vergroten waardoor er ook geen verbetering van de veiligheid zou ontstaan.