Sieme Rijk en Gidion Boogaard van SVO in Oosterend.
Sieme Rijk en Gidion Boogaard van SVO in Oosterend. Foto: Dirk Kalverboer

'Zo lang hadden we niet verwacht'

SVO, de vereniging uit Oosterend, zag een jaar geleden de competitie van het amateurvoetbal stilgelegd worden. het werd daarna even toegestaan en vervolgens weer stilgelegd. Dit is het laatste deel in een serie van vier over het amateurvoetbal en corona op Texel.

Binnen SVO was de eerste keer dat het amateurvoetbal werd stilgelegd nog niet meteen een punt van zorgen. “Het was toen niet anders.” Wel kwam het voor bestuursleden Sieme Rijk en Gidion Boogaard als een verassing. “We dachten het duurt misschien een paar weken, maar dat het zolang zou duren hadden we niet verwacht. We hebben zoiets natuurlijk ook nog nooit eerder meegemaakt.”


Het eerste van SVO was de eerste vier wedstrijden van het vorig seizoen goed begonnen; de ploeg was gedeeld koploper samen met Zeevogels en Succes. SVO zou die zondag de derby spelen tegen Texel'94, totdat het amateurvoetbal werd stilgelegd. “Het was natuurlijk sowieso jammer dat de derby in eerste instantie zonder publiek gespeeld zou worden. Eerder al werd bij SVO een thuiswedstrijd gevoetbald maar zonder publiek. Toen stonden wij bij de poort om erop te letten dat er geen mensen naar binnenkwamen. Dat vonden we heel vervelend, want er zaten mensen bij die al jaren trouw op de club komen.”


Het is nog niet te zeggen welke financiële gevolgen de coronacrisis voor SVO heeft. Wel is het zo dat er nu geen inkomsten uit de kantine zijn en dat de kosten gewoon doorgaan, zoals kosten van de KNVB en de gebruikelijke vaste lasten. De kantine-inkomsten zijn heel belangrijk voor de vereniging. De gemeente heeft SVO wel geholpen om de veldhuur te verlagen.


Erg mooi dat mensen de vereniging wel zijn blijven steunen

“Kijk het maakt ons nu niet uit of een elftal nou koploper is of laatste staat, het gaat ons erom dat ze lekker kunnen voetballen, dat ze plezier hebben, daar staat de club ook bekend om. Wij missen gewoon ook de sociale contacten op de vereniging. Je spreekt anders iemand elk weekend en nou heb je diegene al maanden niet gezien. Dat vinden wij gewoon heel erg jammer. Als wij nu op de club komen, dan voelt het gewoon vreemd, want er is nu gewoon niks.”


Zowel voor de jeugd als voor de senioren is het een andere tijd. “Wij realiseren ons heel goed dat deze tijd ook voor de jeugd heel zwaar is, ze kunnen niet meer lekker met elkaar voetballen en dat is gewoon erg jammer.” De JO16-1 traint nog wel twee keer in de week. Vanaf 3 maart traint JO19-1 ook weer. De pupillen hebben onlangs ook weer de training hervat. Alles uiteraard nog wel met de voorwaarden die er momenteel gelden. Wat er met de leden boven de 27 met trainen gaat gebeuren moet nog bekeken worden, zij mogen in principe weer in groepjes van vier trainen. Sieme en Gidion merken in elk geval dat het dorp enorm achter de vereniging staat. “Vorig jaar hebben we de Club van 50 opgericht, via die club hebben we voornamelijk dorpsgenoten gevonden die onze club willen steunen. Dat is erg mooi. Wij hebben fantastische bordsponsoren die onze club steunen, wij zijn ze daar enorm dankbaar voor dat ze dat ook in de deze coronatijd nog willen doen. Zij brengen toch geld in het laatje.”

Lichtpuntje

Binnen het bestuur van SVO is toch wel een licht puntje van zorgen over de toekomst met de leden. “Gelukkig hebben we geen signalen ontvangen dat er leden zouden stoppen. Wij hopen dat ze onze club trouw blijven, we weten dat we geweldige leden en geweldige mensen in het bestuur hebben. Mocht er dit hele seizoen niet meer gevoetbald worden en volgend seizoen wel, dan gaan wij er uiteraard alles aan doen om onze geweldige leden bij de vereniging te houden. Uiteindelijk beslissen zij zelf, maar wij hopen dat iedereen gewoon blijft voetballen.”


Wanneer er weer gevoetbald wordt durven ze binnen de vereniging niet te zeggen. “De ene keer hoor je april, maar het is natuurlijk nog altijd maar de vraag.” Binnen de KNVB is het voorstel gekomen om een regionale competitie te starten. “Het lijkt ons mooier en makkelijker om onderling met alle vier de Texelse verenigingen tegen elkaar spelen, dus gewoon ZDH, SVO, Texel 94 en SV De Koog tegen elkaar. Het trekt de mensen en zo kunnen we elkaar als Texelse verengingen ook helpen als dan de kantines weer open mogen.”


Dirk Kalverboer