Joost en Henk  Broekman, Wim Jansen van Texel Specials en Marc van Rijsselberghe.
Joost en Henk Broekman, Wim Jansen van Texel Specials en Marc van Rijsselberghe. Foto: Gerard Timmerman

Waddengoud keurmerk voor Texelse zilte aardappels en wortels

Marc van Rijsselberghe heeft donderdag het Waddengoud Keurmerk uitgereikt aan Wim Jansen van Texels Specials, voor de zilte waddenaardappelen en -wortelen geteeld door Henk en Joost Broekman.


Met de zilte aardappels en wortelen spelen de ondernemers in op de groeiende behoefte bij consumenten aan smaakvolle en onderscheidende producten, waarvan ze de herkomst weten en die duurzaam zijn geproduceerd. Ook slaan ze de handen ineen om de wereldwijde verziltingsproblematiek op een smakelijke manier op tafel te krijgen.

Het keurmerk Waddengoud garandeert dat producten en diensten uit het Waddengebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze gemaakt. De voornaamste eisen zijn: grondstoffen uit het Waddengebied, duurzaamheid tijdens het produceren en verwerken en in het Waddengebied verwerkt.

De teelten van akkerbouwers Joost en Henk Broekman uit Eierland voldoen aan die protocollen. Henk teelt de aardappels. Van het ras Miss Mignon. Dat kwam bij een test van zouttolerante aardappels door een officieel smaakpanel als lekkerste uit de bus. Volgens Broekman vrij makkelijk te telen, goed bestand tegen ziekten en plagen, productief en zouttolerant.

Ook het ras wortelen dat Joost teelt is op dergelijke eigenschappen geselecteerd. “Door de wat schralere en winderige omstandigheden op Texel hebben ziekten en plagen er minder vat op. Als akkerbouwers waren we al gewend om niet tegen het zout in de bodem en in het slootwater te vechten.”

Minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en geen kunst- maar dierlijke mest. De aardappels en wortels worden bemest met een door Waddenwier ontwikkeld biologisch zeewier extract (biostimulant). Het stimuleert de groei onder zilte omstandigheden en verhoogt de smaak. “Bij deze aardappels hoef je geen zout te strooien”, vertelt Van Rijsselberghe. Nóg lekkerder wordt het als de groente wordt bereid met truffelwier (gedroogd zeewier dat naar truffel smaakt), meldt Lieke Stöver van Waddenwier.

De Texelse zilte aardappels en wortels liggen vanaf komende week in Texelse supermarkten. Bedoeling is dat de producten vanaf komend seizoen landelijk in de supermarkten te koop zijn.

Een deel van de opbrengst gaat naar de Salt Farm Foundation, voor begeleiding, onderzoek en kennisoverdracht om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij een optimale teelt van groenten onder zilte omstandigheden.