De barkrukken staan al maanden op tafel.
De barkrukken staan al maanden op tafel. Foto: Job schepers

Microfoon tijdelijk ingeruild voor de kwast

De krukken staan al maandenlang op de tafels en de tapkraan is droog. De microfoon heeft bij Tjeerd Henstra van café De Jutter in De Koog tijdelijk plaatsgemaakt voor de schilderskwast. Zoals bij velen is het wachten op betere tijden.

In totaal is de natte horeca al negen maanden dicht. Een hard gelag voor de zingende barman van één van de succesvolste kroegen van het eiland. Normaliter is het er ieder dagen stampvol. Maar het geluid is verstomd. "Ik ben op dit moment ZZP-er en wordt ingehuurd door bedrijven. Morgen heb ik een schilderklus in Arnhem, daarna weer twee in Friesland. Het brengt geld in het laatje en het houdt me bezig", legt hij uit.


Als we met hem afspreken is hij in het café omdat hij een afspraak heeft met een leverancier. De afspraken voor komend seizoen moeten gewoon gemaakt worden. Het zijn stressvolle tijden. Als we maar wisten wanneer er iets mogelijk is. Kijk, het is voor sommigen leuk dat straks de terrassen weer open mogen, maar ik heb maar zes plekken en hoeveel lekkere dagen zijn er eind maart. Dat schiet voor mij niet op. Als ik wist dat het café weer open mocht op bijvoorbeeld 1 augustus, wist ik waar ik aan toe was. Maar dat weet je niet, die onzekerheid maakt het zo stressvol."


Ondanks de barre tijden zoekt Tjeerd toch naar positieve dingen. "Misschien was het even goed. Na een aantal jaren iedere dag hetzelfde kwam de sleur er toch een beetje in. Maar nu weet je weer wat je mist. De horeca is mijn passie, ook die van Marieke (Schraag red.) trouwens. We willen weer aan de slag. Zingen, bier tappen, mensen vermaken! Daar zijn we goed in."


Na de eerste lockdown draaide café De Jutter zeker geen slechte zomer. "De mensen hadden het zo gemist. Die werden gek en wilden weer naar de kroeg en dat hebben we gemerkt. Vanwege de maatregelen konden we alleen maar een beperkt aantal mensen binnenlaten, dat vond ik lastig. Je moest regelmatig vrienden, vaste gasten die vaak komen, weigeren omdat je al 'vol' zat. Dat doet pijn."

Jubileum

In november van dit jaar viert Tjeerd zijn 10-jarig jubileum als eigenaar van het café. "En we gaan ervan uit dat we er dan echt een mooi feest van kunnen maken. Dus we hebben iets om naar uit te kijken. Zodra we weer open mogen gaan we ook weer regelmatig een bingo doen, dat was afgelopen zomer een groot succes."


Hoewel hij zijn pensioen al zag verdampen blijft Tjeerd realistisch. "Ik ontken de coronaproblemen niet, dat is ook onmogelijk denk ik. Ik vind wel dat maatregelen onevenredig zwaar zijn. Steun komt niet of te laat en je moet je personeel aan het werk laten. Maar ik kan toch moeilijk Marieke iedere week een café dat dicht is laten schoonmaken, waar gaat het over. Ik ben heel dankbaar voor alle steun die ik heb gekregen van gasten. Er is zelfs een donatie-actie geweest en weet je wat? Daar hebben zelfs Texelse ondernemers die het zelf heel zwaar hebben op gedoneerd. Dat vind ik mooi aan Texel, want dat zie je denk ik ergens anders niet zo snel. Voor nu blijven we gewoon hard schilderen en als we weer open mogen, zijn wij er klaar voor."