Positieve reacties op alternatief GroenLinks voor toekomstplan

De meeste politieke partijen lijken in eerste instantie positief te staan tegenover een serie nieuwe kaders die GroenLinks en CDA op tafel hebben gelegd als basis voor het Toeristisch Toekomstplan.

Dat bleek dinsdagavond bij de derde commissievergadering over het nog op te stellen toekomstplan dat balans moet brengen tussen de rustiek en het toerisme op Texel. GroenLinks stelde, gesteund door het CDA, een samenhangend pakket van negen kaders op. Voorstel van GL is dat pakket in de plaats te laten komen van de dertien kaders die het college heeft opgesteld als bouwstenen voor het toekomstplan. In een notendop: volgens GroenLinks zou het natuurlijk kapitaal van Texel beter beschermd moeten worden, moeten de lusten en de lasten van het toerisme evenwichtig worden verdeeld en zou voorkomen moeten worden dat vreemd geld (overname bedrijven door partijen van de overkant) het toerisme op Texel gaat ondermijnen. PvdA, D66, Fractie Koot en Texel 2010 reageerden redelijk positief op de voorgestelde alternatieve kaders en noemden die verfrissend.

De VVD was terughoudender en wethouder Hennie Huisman (toerisme) was weinig enthousiast. Zij zette kanttekeningen bij een aantal nieuwe kaders en vroeg zich af hoe GroenLinks de uitvoering daarvan voor ogen zag. Volgens Rikus Kieft gaat het echter nog niet om uitvoering, maar moet er eerst duidelijk voor ogen zijn wat Texel in de toekomst wil met het toerisme. Huisman was ook benieuwd of GL de alternatieven allemaal goed heeft doorgenomen met betrokken organisaties in het proces om tot een Toeristisch Toekomstplan te komen. Meer op pagina 9.