Matthijs Deen signeert de Duitse vertaling van "Het Lichtschip".
Matthijs Deen signeert de Duitse vertaling van "Het Lichtschip".

Lichtschip Texel inspireert Matthijs Deen tot boek

Het leven aan boord van Lichtschip Texel inspireerde schrijver en journalist Mathijs Deen tot het boek "Het Lichtschip". Deen deed voor het schrijven inspiratie op door gesprekken met vrijwilligers van Lichtschip Texel. Ook sprak hij met diverse opvarenden van vroeger over het leven aan boord.

Lichtschip Texel (officiële naam LS10) is gebouwd in 1951-1952 op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Tot 1992 heeft het schip dienstgedaan op diverse posities voor de Noord-Hollandse kust. Aanvankelijk als bemand schip met 11 opvarenden en vanaf 1977 als onbemand en volledig geautomatiseerd schip. In 1992 werd het buiten dienst gesteld. Het lichtschip is thans in eigendom van Stichting Historie der Kustverlichting en wordt onderhouden en gerestaureerd door een kleine groep vrijwilligers.

In "Het Lichtschip" gaat alles aan boord zijn gang, tot de dag dat de kok een levend geitenbokje meeneemt aan boord, om te slachten voor een stoofpot. De komst van dit jonge, springerige beest gooit de vaste routine van het schip in de war en zet de verhoudingen op scherp.

Voor €17,99 te koop in de Texelse boekhandels, onlangs in het Duits vertaald.