Het karakteristieke dorpsgezicht van Den Hoorn in augustus 2020.
Het karakteristieke dorpsgezicht van Den Hoorn in augustus 2020. Foto: Elly Rutten

'Honderd plus' voor Den Hoorn

In een ingezonden brief richten bewoners van Den Hoorn zich tot de gemeenteraad. Zij worden naar eigen zeggen 'langzamerhand doodmoe van het telkens opnieuw reageren op alle bedreigingen' van het dorpsgezicht.

Open brief aan gemeenteraad en B&W:


Het zicht op het dorp Den Hoorn is wonderschoon. Een groene gordel van schapenweiden beschermt het vrije zicht op het dorp. Dorpelingen en bestuurders zagen al lang geleden hoe bijzonder dit landschap is. Dit was dan ook de reden om het dorpsgezicht te beschermen.


In 1968 werden “de oude dorpskern van Den Hoorn met de ten noorden hiervan gelegen kerk en schapenweiden” aangewezen als ‘beschermd dorpsgezicht’. Twee ministeries, de provincie, de Monumentenraad, de Rijksplanologische Commissie en de raad van de gemeente Texel waren het er allemaal over eens dat het geheel “een waardevol historisch beeld oplevert” en bescherming verdient.

Schrap recreatief medegebruik uit         bestemmingsgplan


Lange tijd werden de ‘schapenweiden’ als weiden gebruikt en was iedereen verguld met het zicht op het kerkje, de grasgroene stuwwal met schapen; daarachter het dorp. Het gebied kreeg de bestemming ‘Agrarisch met waarden’. Het dorp en de dorpscommissie dachten dat die bestemming het landschap definitief zou beschermen. Het mocht immers alleen puur agrarisch worden gebruikt.


Helaas; bij de behandeling van een nieuw bestemmingsplan in 2014, gebeurde een bestuurlijk ongeluk. Op een van de weiden werd al tijden boerengolf gespeeld. De gemeenteraad wilde die praktijk legaliseren. Met een extra artikel in het bestemmingsplan werd zogenaamd ‘ondergeschikt, extensief, recreatief medegebruik’ mogelijk. Wel onder strikte voorwaarden.


De ‘strikte voorwaarden’ bleken boterzacht en andere ondernemers roken hun kans om de gronden óók toeristisch te gaan exploiteren. Dit heeft voor veel narigheid in het dorp gezorgd. De afgelopen jaren werd het ene na het andere plan gepresenteerd. De dorpsbewoners wisten, met grote inzet, de ergste schade te voorkomen. Ze weten: zodra de eerste ondernemer toestemming krijgt om de gronden toeristisch te exploiteren, kun je het anderen niet meer weigeren. Een gaaf landschap kun je maar één keer verliezen. Het komt nooit meer terug.


En toen verscheen een artikel in de Texelse Courant (26 januari). Daarin presenteerde restaurant ‘Bij Jef’ een nieuwe moestuin met de tekst: “Gasten kunnen straks in de moestuin genieten van een aperitief en amuses.” Willen ze dan nu ook al horeca op ons beschermde dorpsgezicht? In een gesprek met Jef en Nadine bleek dat het persbericht niet klopte. Ze willen alleen een moestuin; absoluut geen horeca.


Een nieuwe dreiging lijkt zo afgewend. Maar we worden langzamerhand doodmoe van het telkens opnieuw reageren op alle bedreigingen van dit schitterende landschap.


Daarom vragen wij de gemeenteraad en B&W om het dorpsgezicht de bescherming te geven, zoals in het aanwijzingsbesluit van 1968 werd bedoeld, door:

1. Alles in het werk te stellen om de schapenweiden te behouden.

2. Artikel 5.4 van het bestemmingsplan Den Hoorn te schrappen en ‘recreatief medegebruik’ niet meer toe te staan.

3. Op te treden tegen iedere activiteit die afbreuk doet aan het landschap zoals in 1968 beschreven, zodat de rust, de ruimtelijke beleving en het gave zicht op ons mooie dorp voorgoed behouden blijven.


100 inwoners van Den Hoorn

Arie Abbenes, Phili Abbenes, Marina Affourtit, Karel Bakker, Karin Bakker, Ruud Bakker, Wilco Bakker, Kees Boon, Gerdi Bouws, Nettie van de Brake, Kees Bruin, Riek Bruin, Corina Brussaard, Dineke Dankers, Ineke Dekker, Paul Dekker, Adriaan Dijksen, Lieuwe Dijksen, Sytske Dijksen-Overbeeke, Jan Willem van Duijn, Marijke van Duijn, Willem van Duijn, Souwie Duinker, Arien van Erkelens, Miriam van Erkelens, Harry Gerritsma, Elze Goënga, Linda Graaf, Maartje van Groenigen, Siem Groot, Annemarie Haag, Nanny ten Haar, Coby ´t Hart, Maarten ´t Hart, Dimphe Hendrix, Joop Hendrix, Theo Hillebrand, Marjan Hoogerheijde, Johan Jäger, J. van Kerchove, Justine Kikkert, Kees Kikkert, Klaas Kikkert, Klaasje Kikkert, Aad Kiljan, Anneke Kiljan, Simone Kip, Froukje Klomp, Herman te Kolste, Ineke te Kolste, Kees-Jaap de Koning, Marjon Krouwels, Saskia Lemmens, Rico Meertens, Robert Meulenberg, Ellen Moerkerk, Piet Monster, Jan Mooren, Elmy Nieuwenhuizen, Annelies van den Pel, Kitty Pels Rijcken, Koos Pels Rijcken, Rita Penha-Wilner, Herman Ridderinkhof, Ria Roedema, Joop Rommets, Nel Rommets, Susan Romijn, Maya Roozen, Ger Scheeve, Ingrid van Schie, Bauk Schilling, Daan Schilling, Fen Schilling, Sonja Schilling, Anita Schiphorst, Frank Schiphorst, Peter van Sikkeleras, André Smit, Ben Staring, Jan Teernstra, Marieke Teernstra, Renske van den Tempel, Kiki van der Vaart-v/d Linden, N.C.M. Veening, Niek Vermeulen, Helene van Vijfeijken, Willem Warmerdam, Harald Weiss, Kerstin Weiss, Daan Welboren, Marie Louise Wiesman, Jacqueline Wilner, Ruud Wilner, Harry Witte, Jan Witte, Wil de Wolf-Dedel, Salko de Wolf, Frank Zethof, Els Zwaan.


En verder: ‘Bestuur Vereniging 10 voor Texel’ en veertig andere Texelaars en oud-Hoornders.