Gasten op weg naar Texel.
Gasten op weg naar Texel. Foto: Google

"Als je het kantelpunt van een ecosysteem bereikt, ben je te laat"

"Texel zou je moeten bezien als een ecosysteem", zei Rikus Kieft dinsdagavond bij een toelichting op de kaders van GroenLinks en CDA voor het Toeristisch Toekomstplan.

"Een ecosysteem kan een tijd onder druk staan zonder dat er iets lijkt te gebeuren, maar opeens heb je een 'tipping point' waarop de boel kantelt en als dat gebeurt, ben te laat. Je moet voorkomen dat je dat punt bereikt." Om te voorkomen dat de drukte die ervaren wordt door het toerisme op Texel inderdaad een spreekwoordelijk kantelpunt bereikt, stelde GL samen met het CDA alternatieve kaders op als bouwstenen voor het nog op te stellen Toeristisch Toekomstplan.


Basis van de alternatieve kaders is vooral veel te meten en te monitoren om in beeld te hebben wat in de praktijk tot het gevoel van drukte leidt om daar bijtijds op te kunnen sturen. De alternatieve kaders voor het Toeristisch Toekomstplan moeten ook duidelijkheid bieden over het huidig aantal recreatieve bedden, het aantal bedden dat nog onderweg is en een eventueel te stellen plafond aan het aantal bedden. Ander voorgesteld punt is een gedachte om Texelaars 'eigenaar van het toerisme' te maken zodat het toerisme ook meer eigen blijft aanvoelen. Dat zou volgens GL onder meer kunnen door elke Texelaar bij geboorte een aandeel in het toerisme te geven dat vanaf 18-jarige leeftijd op een of andere manier aan het toerisme besteed kan worden. De gemeenteraad praat komende donderdagavond 18 maart opnieuw over de richtinggevende notitie met de kaders die het college heeft opgesteld voor het Toeristisch Toekomstplan. Aan de orde komen ook een serie aanvulling en wijzigingen van de politieke partijen waaronder de alternatieve kaders van GL en CDA. Andere samenhangende zaken die naar verwachting in de raad van 18 maart ter besluitvorming op tafel liggen zijn de omgang met campers en kamperen bij de boer, het wel of niet tellen van bedden, omgang met logies en ontbijt, handhaving van de huidige toeristische concentratiegebieden, omgang met dagtoerisme, verstening in het buitengebied en registratie van toeristische slaapplaatsen.


Het laatste is een idee van D66 om toeristisch ondernemers hun bedden op een site te laten registreren, zodat inzichtelijk wordt hoeveel toeristische slaapplaatsen er op Texel zijn. Dat idee kon dinsdagavond rekenen op instemming van wethouder Hennie Huisman.