Fietsersbond: "Dit slaat nergens op"


“Dit slaat echt nergens op. Hier lag een vrij liggend fietspad. Dat ga je in een schoolzone toch niet zomaar weghalen? Onveilig en onduidelijk”, zegt Charles van der Mark, contactpersoon van de Fietsersbond, over de nieuwe situatie op de Emmalaan.

“Als Fietsersbond kijken we door de bril van de fietser. Wat niet wil zeggen dat we de andere weggebruikers vergeten. Op deze manier ga je automobilisten pesten. De ZZP’er die in zijn busje onderweg is naar een klus, moet straks achteraan sluiten in een optocht lekker babbelende en keutelende scholieren. Dan kan de wethouder wel zeggen: Het is maar 350 meter. Maar je zit wel op een rondweg waar je overal vijftig mag en je, zonder waarschuwing vooraf, wordt geconfronteerd met fietsers op de rijbaan.”

Pertinente onjuistheden

Van der Mark wijst er op dat er in het verkeersbesluit in de Staatscourant pertinente onjuistheden staan. "Er staat bijvoorbeeld dat het CROW in het algemeen niet positief adviseert over vrij liggende fietspaden binnen de bebouwde kom, omdat deze leiden tot onveilig verkeersgedrag van automobilisten. Dat is kul. Automobilisten rijden op de rijbaan, niet over het fietspad. Hoe kan dat tot onverantwoord gedrag leiden? Bovendien is er in het verkeersbesluit sprake van de aanleg van fietsstroken van 1,75 m in rode kleur. Ik zie veel rode verharding, maar geen enkele fietsstrook."

"Het is echt onbegrijpelijk dat het vrij liggende fietspad hier is weggehaald. Het CROW, het wetenschappelijk bureau dat over verkeerswegenbouw adviseert, zegt zelfs dat het kapitaalsvernietiging is om in een 30 km-zone een fietspad weg te halen. Tenzij het echt nodig is."

Wegwezen!

Elders in de Noordkop, zoals in Schagen en Den Helder, zijn volgens Van der Mark wel voorbeelden van versmalde 30 km-wegen. “Daarover zeggen mensen vaak: hartstikke gevaarlijk. Maar wij zeggen van niet. Er gebeurt veel, maar automobilisten willen geen aanrijding op hun geweten en zijn heel alert. Maar dat zijn verblijfsgebieden, met winkels, etc. De Emmalaan is een gebiedsontsluitingsweg, waar automobilisten onderweg zijn naar hun wijk, werk of de boot. Daar geldt: wegwezen! De combinatie van een smalle weg met fietsers veroorzaakt hier veel stress voor fietsers én automobilisten.”

Politie

In het verkeersbesluit staat ook dat de overleggroep verkeerszaken Texel, waarvan de politie deel uitmaakt, een positief advies heeft gegeven. Van der Mark: “Ik begrijp er niets van dat de politie hier positief over heeft geadviseerd.”

Dat er aan één kant van de weg een rechtopstaande trottoirband is gebruikt (en geen schuine) vindt hij ook riskant. “Als je als fietser een auto achter je hebt, begin je hem toch te knijpen en probeer je onwillekeurig ruimte te maken. Als je trapper dan tegen zo’n band komt, lig je zomaar onderuit, mogelijk onder een auto.”

Eénrichtingsfietspad

Volgens Van der Mark had het helemaal zo niet gehoeven. “Er is daar voldoende ruimte om, bij een smallere middengeleider, aan weerskanten een fietspad aan te leggen. Dat zou het mooiste zijn. Als dat niet kan, dan is de volgende optie een tweerichtingsfietspad. Dat moet dan wel voldoende breed zijn: op zo’n druk fietspad is 4,5 meter de norm."

Veilig voor fietsers

Naar de argumenten achter de gemaakte keuzes is het gissen. Mogelijk te eenzijdige adviezen. “In Schagen en Hollands Kroon nodigt de gemeente - als er grote constructies aan de orde zijn - ons als Fietsersbond uit voor een gesprek. We kijken mee met de ambtenaren, maar wel door de bril van de fietsers. We willen dat het veilig is voor fietsers.”

Fietsersbond op Texel

De Fietsersbond heeft op Texel een onderafdeling. Maar door een uitgedund bestuur en andere perikelen staan de activiteiten momenteel op een laag pitje, meldt voorzitter René Boon en zou, ook met het oog op de breed levende zorgen over de fietsveiligheid, versterking welkom zijn. "Gelukkig is er vanuit allerlei andere geledingen wel veel aandacht voor de Emmalaan."