Jelle Beemsterboer is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Jelle Beemsterboer is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Victor Sassen

"We moeten meer woningen gaan bouwen"

Het zien van schrijnende situaties als gevolg van een tekort aan woningen en het gevoel dat de regio Noord-Holland Noord onvoldoende wordt vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Het waren twee aanleidingen voor Jelle Beemsterboer (36) uit Tuitjenhorn om zich kandidaat te stellen voor de Kamerverkiezingen teneinde in de Kamer voor de regio op te komen. Het leidde tot de 28ste plaats op de kandidatenlijst van het CDA. Volgens de peilingen onvoldoende om meteen rechtstreeks in de Tweede Kamer te komen, maar Beemsterboer - in het dagelijks leven wethouder in Schagen - is al een tijd bezig om met voorkeurstemmen in de Kamer gekozen te worden. "Met 17.500 stemmen moet het lukken."


Met name het tekort aan woningbouw is voor hem een zaak van belang. "Als wethouder zie ik letterlijk de mensen aan mijn bureau die geen huis kunnen vinden, noodgedwongen bij familie inwonen en zich soms zelfs al afvragen of ze niet te oud zijn om nog aan kinderen te beginnen tegen de tijd dat ze een huis hebben. Dat moet anders." Beemsterboer wil zich er in Den Haag onder meer hard voor maken dat er weer een ministerie van Volkshuisvesting komt voor landelijke regie over de woningmarkt, dat de provincie zich niet meer met woningbouw bezig houdt en dat gemeenten meer zeggenschap krijgen over het bouwen van nieuwe woningen in de eigen gemeenten. "Die kunnen dat prima zelf beslissen." Hij is tevens voorstander van het afschaffen van de verhuurdersheffing die woningcoöperaties sinds 2014 voor sociale woningen betalen aan het rijk. "Dat gaat elk jaar ten koste van de bouw van sociale woningen."


Beemsterboer wil zich als Kamerlid eveneens inzetten voor de groei van bedrijven en een goede toekomst voor de agrarische sector. Volgens hem is het van belang dat die sector de ruimte krijgt om te innoveren en dat er oog is voor wat de landbouw allemaal doet. "De agrarische sector heeft sinds de jaren negentig de uitstoot van stikstof ruim gehalveerd, maar de sector wordt er toch op aangekeken nu de rechter de stikstofwetgeving in Nederland heeft geschrapt."


Punt voor de lange termijn is de ontwikkeling van een snelweg tussen Alkmaar en Zwolle waar de Westfrisiaweg en de Houtribdijk (West-Friesland) onderdeel van zijn. Dat moet leiden tot een betere ontsluiting van Noord-Holland Noord. "Tot 2013 heeft deze zogeheten AZ-route in Den Haag al op de agenda gestaan, totdat Melanie Schultz van Haegen hem er vanaf haalde. Het zal lang duren voordat dit plan gerealiseerd is, maar het begint ermee wanneer iemand het in Den Haag op de agenda weet te houden. Op die manier zijn er vanuit de regio al meer zaken uiteindelijk tot stand gekomen." Beemsterboer wil zich eveneens inspannen voor een snellere verbinding van Den Helder naar de A7 en de verbetering van de verkeersveiligheid op de N9 tussen Den Helder en Alkmaar. Via zijn eigen website www.jellebeemsterboer.nl is hij momenteel bezig campagne te voeren voor de Kamerverkiezingen en hij is ook geregeld op pad in de directe omgeving. Dat laatste gebeurt met zijn eigen 'Beemsterbier' waarvan hij duizend flesjes heeft laten brouwen. "Dat is even voor de ontspanning tussendoor. Ik vind het leuk om als hobby zelf bier te brouwen, dus dat hebben we nu op wat grotere schaal gedaan. Op het etiket op de achterkant van de flesjes heb ik een aantal standpunten laten zetten, dan komen ze daar ook tot hun recht."