Zingen in De Karseboom.
Zingen in De Karseboom. Foto: Familie Pietserse

"Het was een typisch bruin café"

Dros Grondverzet is dinsdagochtend begonnen met de sloop van De Karseboom. Dat was een kroeg midden in het hart van Den Burg. Het was een café waar de mensen gezellig konden zitten.

De naam De Karseboom komt voort uit Kerseboom en kaarsen (kastanje)boom. Eerst werd De Karseboom gebruikt als huis waar Jan Fransz Stoeledraaijer woonde. In 1850 kwam volgens de archieven Keetje Gieles erin. Zij had daar een logement, bood overnachtingen aan aan gasten en had beneden een tapvergunning, waar de mensen wat konden drinken. Wanneer het pand gebouwd werd, was niet meer te achterhalen.


Vanaf 1920 had Dirk Lips een tapvergunning in De Karseboom. Het was toen een koffiehuis met huiskamer en tapvergunning. Echte cafés waren er toen nog niet. Lips had ook twee schuurtjes aan de Kantoorstraat die gebruikt konden worden voor vee. In een advertentie in 1922 maakte hij bekend dat hij daar vanaf 1 januari 1923 niet meer wilde stallen.


Vanaf 3 oktober 1931 werd De Karseboom een kroeg met woonhuis, zoals het er later ook heeft uitgezien. Door een verbouwing werd het pand twee keer zo groot en met twee grote glas-in-loodramen aan de voorkant en aan de kant van de Kantoorstraat.


Veel mensen zeiden niet te willen zingen en vervolgens zag ik mijn microfoon niet meer

Tot november 2002 hadden Frans en Lies Pieterse De Karseboom jarenlang in handen. Iets dat ze beiden met veel plezier hebben gedaan en wat hen een vaste klantenkring opleverde. Frans begon in 1965 met de zaak. Zijn vader was destijds de eerste filiaalhouder van Albert Heijn op Texel en toen zijn vader overleed, was het zijn plan om Albert Heijn over te nemen. Na een ruzie met zijn broer besloot hij dat toch niet te doen. Hij was altijd al gast bij De Karseboom dat destijds nog gerund werd door Willem en Marie Brugman. Frans maakte een grapje waarin hij zei: "Ik neem het café wel over." Een dag later kreeg hij van Willem en Marie de sleutels; zij wisten niet dat het een grap was en kwamen bij hem langs met de sleutels. Toen is hij er uiteindelijk toch in 1965 ingegaan, een aantal jaar later gevolgd door zijn vrouw Lies. Zij komt uit Amsterdam en belandde in 1980 op Texel, waar ze Frans ontmoette.


Ze kijkt met een goed gevoel terug op De Karseboom. "Het was altijd ontzettend leuk werk, een groot feest. De Karseboom was voor ons als een kind. Dat kwam niet alleen door het pand, maar ook door de mensen die er gezellig kwamen. Alles was er eigenlijk mogelijk, wij hebben het ontzettend leuk gehad daar. Iedereen was welkom in ons café, of dat nou kottervissers waren, voetballers van SV Texel, advocaten of badmeesters, het maakte ons niet uit."


De twee wilden De Karseboom ook graag overnemen, maar dat kwam er uiteindelijk niet uit van. "Wij huurden het pand van Frits Langeveld, wilden het wel overkopen, maar dat is niet gelukt. Wij waren verdrietig toen wij besloten te stoppen met De Karseboom want dat vonden we wel ontzettend jammer."

Café Chantant

Frans en Lies waren beide heel erg met muziek bezig. Er hingen zo'n veertig accordeons in het café en iedere vrijdag was er in De Karseboom "Café Chantant". Daar speelde Frans op zijn accordeon en Lies zong liederen. De gasten konden daar live karaoke zingen. "Het grappige was dat veel mensen in het begin zeiden dat ze echt niet wilden zingen, maar op een gegeven moment deden ze dat toch en kreeg ik de rest van de avond mijn microfoon niet meer terug."


Er waren in De Karseboom ook veel feesten van mensen die zoveel jaar getrouwd waren, jarig waren of andere jubilea vierden. "Muziek was altijd ons cadeautje, zeiden wij altijd." Toen op 18 oktober 1988 het eerste Bluesfestival op Texel was, besloten Frans en Lies de twee grote glas-in-loodramen tijdelijk weg te halen, zodat een band binnen muziek kon spelen. Tijdens de markt op maandag waren Frans en Lies altijd vroeg wakker. Zij regelden voor de mensen op de markt koffie en vanaf negen uur 's ochtends kwamen de mensen die de markt bezochten langs op het terras van De Karseboom.


Gelein Jansen, vriend van Frans en Lies, kwam vaak langs in De Karseboom. “Ik vond het echt een typisch bruin café, zoals dat je dat vaak in een stad als Amsterdam ziet. Ik verkocht vroeger antiek en Frans heeft veel antiek gekocht bij mij. Later heeft hij dat opgehangen in de kroeg. Dat vond ik ontzettend leuk. Wat leuk was aan Frans, was dat hij erg goed mensen naar zich toe kon trekken. Daarnaast gingen wij altijd in de tweede week van september twee weken samen op vakantie.


Mensen vroegen dan altijd aan Frans: waar ga je naartoe? Daarop antwoordde hij altijd: 'Hier vier, vijf uurtjes vandaan'. Mensen dachten natuurlijk dat hij bijvoorbeeld richting Spanje ging, maar we gingen gewoon samen naar Vlieland. Dat was ook vier tot vijf uurtjes hiervandaan. Wij pakten de bus vanaf Den Helder naar Den Oever, van Den Oever naar Harlingen en dan vanuit daar met de boot naar Vlieland was ook twee uur, dus vandaar dat hij dat zei. Als wij daar in de kroeg stonden, werden we al herkend door de mensen die daar woonden."


Na 2002 ontwikkelde Frits Langeveld, eigenaar van het pand, plannen om De Karseboom te verbouwen tot een nieuwe horecagelegenheid, maar dat kwam er in de praktijk niet van. Langeveld wilde onder meer dat er eerst een totaalplan voor de Groeneplaats en de Vismarkt zou komen, voordat hij iets met De Karseboom zou gaan doen.


Een paar jaar geleden diende hij bij de gemeente nog een plan in om een visrestaurant in De Karseboom te beginnen met bereiding van de vis in De Waag, maar dat plan haalde het niet. In 2017 kochten Adri en Mieke Mantje De Karseboom, waarna het pand onderdeel werd van hun plannen voor nieuwbouw op de plek van de in 2012 afgebrande discotheek de J'elleboog.

Toekomst

Mark Röpke, onder meer bekend van Paal 17, kocht de Karseboom vorig jaar van Adri en Mieke Mantje en gaat op de plek van het gesloopte gebouw een nieuw pand neerzetten met hierin een bar en bistro. De coronacrisis heeft Röpke niet geremd om zijn plannen ten uitvoer te brengen. "Ik realiseer me dat de coronacrisis op een dag over is. Door het vertrouwen in het concept in combinatie met de locatie is mijn gevoel eigenlijk ontzettend goed hierbij."


Het is voor het eerst sinds achttien jaar dat er op de plek van De Karseboom weer een horecagelegenheid ontstaat. Op de begane grond van de nieuwbouw komt de bar en op de eerste verdieping een bistro met zo'n dertig zitplaatsen. Röpke is de eigenaar van het pand, maar het concept komt van Tamara en Sophie Griffioen. Onder de bezielende begeleiding van Röpke gaan zij dit avontuur aan.


Zelf zal Röpke er niet fulltime staan, maar een terugkerend gastoptreden achter de toog of in de keuken zit er zeker in. Daarnaast gaat hij ook het naastgelegen gebouw "De Waag" op de Vismarkt van de gemeente Texel huren. De bedoeling is dat het Waag-gebouw gaat dienen als proeflokaal voor onder meer TX bier en TX gin. "Het moet een plek worden waar je even een drank(je) kunt halen."

Naam

Of het café en bistro later dit jaar ook de naam De Karseboom krijgen, is nog niet duidelijk. Wel kijkt Mark Röpke er ontzettend naar uit om er in het najaar aan de slag te gaan. Je ziet om je heen dat de Groeneplaats steeds mooier wordt, daarom vind ik het ontzettend leuk om hier ook te ondernemen. We gaan veel lokale producten verkopen, zoals onder andere Texels rundvlees, appelsap van Keijser en TX bier en gin. We vinden het toch belangrijk dat dat de aandacht krijgt bij een horecabedrijf op Texel."

Lies Pieterse wenst ze in ieder geval het beste. "Ik hoop dat zij net zoveel geluk gaan krijgen als wij daar hadden. Wij zaten daar 34 jaar met veel plezier, ik hoop dat zij er, wellicht ook 34 jaar, met veel plezier in kunnen zitten."


Bedoeling is dat de nieuwbouw op de plek van De Karseboom vóór de bouwvak gereed is, zodat de bar en bistro daarna ingericht kunnen worden en vanaf september geopend kunnen worden. Werner Dros en zijn collega's hebben vermoedelijk nog een paar dagen nodig om het pand helemaal gesloopt te hebben. Vanwege de wat dunnere muren bij de naastgelegen panden, werken ze er voorzichtig, zodat de muren ernaast heel blijven.


Dirk Kalverboer

Frans Pieterse in De Karseboom.