Peter Jan Geus woensdag bij het verwijderen van de schommel. Bij de ladder de 8-jarige Sil.
Peter Jan Geus woensdag bij het verwijderen van de schommel. Bij de ladder de 8-jarige Sil. Foto: Job Schepers

"Burgemeester heeft een speeltuin beloofd"

"Als zij vinden dat de schommel weg moet, moeten zij ook zorgen dat er een nieuwe speeltuin komt."

De teleurstelling is groot bij de 8-jarige Sil Geus. De afgelopen weken genoot hij samen met vele leeftijdsgenoten van de schommels die zijn vader Peter Jan Geus aan de plataan in park de Wezentuin had gehangen. De gemeente baalt dat ze deze beslissing moesten nemen, maar zag geen andere optie. "Als er een ongeluk gebeurt zijn wij aansprakelijk, ook al heeft de initiatiefnemer er een briefje op geplakt dat het op eigen risico is. Wij vinden het ook jammer, maar we kunnen niet anders. Het is daarnaast ook een monumentale plataan en daar mag niet zomaar een schommel aan worden gehangen."


Initiatiefnemer Audrey Geus legt uit. "We wisten toen we de schommel ophingen al dat die waarschijnlijk weggehaald zou worden door de gemeente. Dit was ook meer een statement. De burgemeester heeft drie jaar geleden aan de kinderen zelf beloofd dat er een nieuwe speeltuin zou komen, zodra nieuwbouw op de Groeneplaats af was. Die is al een tijdje af, maar er is steeds weer een reden om de nieuwe speeltuin uit te stellen. Kijk hoeveel animo er was voor de schommel. Er is wat afgespeeld hoor."


Haar partner Peter Jan vervolgt: "Het was nog grappig. De gemeente kwam de schommel uit de boom halen, maar de ladder die ze meehadden was niet hoog genoeg. Ik kreeg wel direct complimenten van de mannen over de manier waarop de schommels waren bevestigd, ze vonden dat ik het professioneel heb aangepakt. Ik verwijt ook niemand dat deze schommel weg moet, ik begrijp waarom. Maar we willen wel echt graag snel een speeltuin voor de jeugd, zoals eerder altijd was bij de Pofferglop."


De kinderen vertragen het verwijderproces woensdagmiddag zoveel mogelijk om nog even te kunnen schommelen. Als Peter Jan dan echt begint met het verwijderen, ondervraagt de redactie Sil, Loet (6), Madelief Geus(9) en Lobke Teubel (9) over de nieuwe speeltuin. Wat mag er zeker niet ontbreken? "Een schommel, een glijbaan en een klimrek", roept Sil. Madelief vult aan: "Een wipwap, een speelhuisje en een draaimolen." Daarna volgen in wikkekeurige volgorde een trampoline, boomstammen waar je overheen kunt lopen en een trapveldje.


Waar de kinderen en ouders het allemaal over eens zijn is dat er nu snel een speeltuin moet komen, nog voor de zomer. Het heeft lang genoeg geduurd. De gemeente heeft nog geen tijdpad genoemd, maar stelde onlangs: "Vanuit de dorpscommissie is er een verzoek gekomen om weer een speelgelegenheid te maken in de Wezentuin. Ook de (horeca-)ondernemers zijn daar voorstander van. Voordat we hier gehoor aan kunnen geven, willen we een aantal zaken goed voorbereiden: ten eerste de archeologische waarde van de Wezentuin. Er mag niet overal gegraven worden. De locatie van een speelgelegenheid moet in lijn zijn met de bepalingen rondom de archeologische waarde van de Wezentuin. Ten tweede willen we een plek maken die bijdraagt aan de positieve beleving van het plein. Er zal gezocht worden naar een speelaanleiding met natuurlijke uitstraling, conform de aanbevelingen in het speelbeleidsplan."


De schommel is zonder schade voor de boom verwijderd. De buurtbewoners hopen dat er snel een speeltuin verschijnt.