"Geluidsramp op komst voor Texel"

Het Texels Ondernemers Platform TOP maakt zich ernstig zorgen over de toename aan geluidsbelasting die dreigt voor Texel als gevolg van de gewijzigde vliegroute boven de Vliehors.

Volgens Michel Gregoire van TOP is er letterlijk een geluidsramp op komst als de vliegroute voor straaljagers daadwerkelijk verandert. Defensie kreeg daar eind vorig jaar vergunning voor en daar hebben diverse organisaties op het eiland een kort geding tegen aangespannen. Dat heeft vorige week plaatsgevonden bij de voorzieningenrechter in Haarlem. Het kort geding werd aangespannen door TOP, het Paracentrum, de dorpscommissie en de ondernemersvereniging van De Cocksdorp, vakantiepark De Krim en strandpaviljoen Kaap Noord met steun van de gemeente. De uitspraak volgt naar verwachting over een paar weken.


De betrokken organisaties voorzien een forse toename van de geluidsbelasting voor het eiland. Dat gebeurt niet alleen als de aanvliegroute wijzigt, maar ook door een verwachte toename van het aantal vliegbewegingen en de verwachting dat de F-35 op een gegeven moment de F-16 gaat vervangen. De F-35 produceert meer geluid dan de F-16. Volgens Piet Standaart, die de partijen bijstaat, is het niet uitgesloten dat de geluidsbelasting vier รก vijf keer hoger wordt dan het nu al het geval kan zijn op de noordkop. De pijn zit hem vooral in het gegeven dat de noordkop door de gewijzigde route meer geluid over zich heen gaat krijgen van straaljagers die na een oefening de Vliehors verlaten en in de lucht naar een grotere hoogte klimmen.


Volgens Gregoire kan de verwachte toename van geluidsbelasting leiden tot onleefbare situaties op Texel en ook een forse bedreiging vormen voor het toerisme. "Texel heeft een omzet van 700 miljoen waarvan 550 uit het toerisme en ik sluit het niet uit dat 70 procent daarvan wordt bedreigd als het geluid van de oefeningen boven de Vliehors gaat toenemen." TOP is verbaasd over de situatie die dreigt omdat die haaks staat op het ontwikkelen van het Toeristische Toekomstplan, de natuurwaarden die zijn vastgelegd in Natuurnetwerk Nederland (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur) en de status van Werelderfgoed die de Unesco in 2009 aan de Waddenzee heeft toegekend. "De Waddenzee is ook voor veel trekvogels de plek om neer te strijken en in zo'n gebied laat je een extra geluidsbelasting komen."


Volgens TOP kan het geen kwaad om wellicht eens na te denken over de toekomst van de militaire oefeningen boven de Vliehors. "Tijdens het kort geding zijn alternatieven voor de vliegroute aangedragen, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven." De Vliehors is het enige gebied in Nederland waar straaljagers gericht op doelen kunnen schieten en explosieven kunnen afwerpen. Meer over de vliegroute en het kort geding op pagina 9.