En Passant schaakt dit seizoen niet meer in de Buureton, wel zijn er online toernooitjes.
En Passant schaakt dit seizoen niet meer in de Buureton, wel zijn er online toernooitjes. Foto: En Passant

En Passant pakt podiumplaats op online schaaktoernooi

Schaakclub En Passant heeft in een door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond georganiseerd landelijk online-schaaktoernooi in hun poule de derde plaats gepakt. Dit na een aantal speelronden.


Misschien dat de eindslag nog wordt aangepast en En Passant nog beslag weet te leggen op de tweede plaats. In de match tegen Sas van Gent ontstond aan het bord van Jaap Dros een probleem met de verbinding: zijn zetten kwamen niet aan bij de tegenstander, maar zijn tijd liep wel door, waarna Dros onder protest de partij staakte. Mocht het protest worden toegewezen, dan zal de nul die hij daardoor opliep worden geschrapt en bereikt En Passant alsnog een gedeelde tweede plaats.

Normaliter spelen de schakers van En Passant met een achttal inde eerste klasse van de provinciale competitie, maar door de maatregelen tegen covid-19 is niet alleen de interne competitie stil komen te liggen, maar zijn de externe wedstrijden tot nader order uitgesteld.

De KNSB organiseert daarom landelijke online-toernooien voor de schakers die willen blijven spelen. En Passant wist in de sterke poule waarin de club was ingedeeld, zich prima te weren.

Online snelschaaktoernooi

De clubavonden in de Buureton zullen dit seizoen niet meer worden hervat, maar wel organiseert wedstrijdleider Jon van Dorsten elke maandagavond een online-snelschaak- of rapidtoernooi, dat open staat voor iedereen. Het tempo bij snelschaken is vijf minuten per persoon per partij en bij rapid speelt men met tien minuten p.p.p.p en een increment van twee seconden per zet. Belangstellenden die mee willen doen kunnen de inloggegevens opvragen via mailadres: wedstrijdleider@enpassant-texel.nl..

Jeugd

Voor de jeugd biedt En Passant de gelegenheid om te leren schaken op chessity. Dat kan een jaar gratis, want vanwege het En Passant-jubileum neemt de schaakclub de kosten hiervan voor haar rekening. Dit aanbod loopt nog steeds. Vijf Texelse kinderen hebben zich al aangemeld. Belangstellenden kunnen zich melden via: secretaris@enpassant-texel.nl

Daarnaast is de En Passant-website geheel vernieuwd. De site is te vinden op: enpassant-texel.nl Naast de reguliere informatie vindt men daar onder ‘Artikelen’ verslagen van de clubactiviteiten en een column met hilarische schaakverhalen van Jaap Dros.