Margreet Boogaard legt aan voor een schot tijdens haar debuutwedstrijd voor VV Alkmaar tegen Excelsior/Barendrecht.
Margreet Boogaard legt aan voor een schot tijdens haar debuutwedstrijd voor VV Alkmaar tegen Excelsior/Barendrecht. Foto: Mike Schoonenberg

Texelse debuteert in eredivisie Vrouwen

Voetbalster Margreet Boogaard (18) uit Oosterend maakte vrijdag haar debuut in de eredivisie Vrouwen. Haar ploeg VV Alkmaar versloeg Excelsior/Barendrecht met 0-3. Ze combineert haar voetbalcarrière met een studie rechten in Leiden.

Margreet, opgegroeid op Zevenhuizen bij Oosterend, werd in 2016 geselecteerd voor het selectie team Alkmaar en nam daar niet onverdienstelijk deel aan het internationale toernooi de Telstar Academy Cup. Vanuit Texel '94 JO15-1 ging ze 2017 spelen bij Telstar MO-16, de club waar ze al een poosje trainde. Dat jaar werd Telstar omgevormd tot VV Alkmaar.

De wedstrijd tegen Excelsior/Barendrecht was een bekerwedstrijd, gespeeld in Alkmaar. Margreet debuteerde als invalster. Ze combineert haar voetbalcarrière met een studie rechten aan de Universiteit in Leiden.

Een druk bestaan dus. Margreet: “Vanmorgen heb ik gestudeerd en vanmiddag getraind. Ik was om kwart voor zeven thuis en heb toen eerst eten gekookt. Ik ben eerstejaars en zit met een teamgenoot in een appartement. De studie is hartstikke leuk en ik ben blij dat ik voor Leiden heb gekozen. Mijn klasgenoten zie ik door corona weinig, alles gaat online. Aan de ene kant jammer, maar het voordeel is dat ik de colleges terug kan kijken. Dat maakt het voor mij makkelijk om het te plannen en te combineren met voetbal.”

Voetballen doet ze al van kinds af aan. “Op mijn zevende ben ik begonnen bij SV Oosterend. Dat was prima, maar op een gegeven moment wilde ik een stapje omhoog. Rob Daalder heeft mij toen naar Texel’94 gehaald. Van daaruit ben ik doorgestroomd naar Alkmaar. Telstar had een regioteam dat mee mocht doen aan een internationaal toernooi. Ik ben toen uitgenodigd om mee te doen. De trainer had me gezien en zei dat ik wel mee mocht blijven trainen met Telstar. Een jaartje heb ik toen twee keer in de week getraind. Ik zat toen in de brug- of tweede klas en ging met de trein heen en weer. Toen ik in het team kwam ben ik in Alkmaar naar school gegaan. Eerst elke dag heen en weer en later in een gastgezin."

"De keus om in het team te gaan spelen, was nog best moeilijk. Je moet er ook veel voor laten. Maar ik heb gekozen voor het voetbal. Sinds corona train ik mee het eerste. Van maandag tot en met donderdag, van drie tot half vijf. Elke vrijdag is er een wedstrijd. Best intensief in combinatie met mijn studie. Rechten is zeker niet de makkelijkste. Maar tot nu toe lukt het."

Nadat ze een week eerder met het eerste al tegen Excelsior speelde, betekende haar invalsbeurt vorige week vrijdag om de beker haar officiële debuut in de eredivisie. “Eredivisie is het hoogst haalbare in Nederland. Het is altijd een droom geweest. Nu moet ik zorgen dat ik een basisplaats verdien. Als verdediger is dat best lastig. Maar volgend seizoen ga ik er echt voor vechten."

Snelheid is een belangrijk wapen van de Texelse. Andere kwaliteiten zijn: overzicht, sterk in duels en kopsterk. “Er is wel rivaliteit, maar niet zo als in het mannenvoetbal. Ik ben een nuchter persoon en trek me er niet zoveel van aan.”

Er spelen acht clubs in de eredivisie vrouwen. Dankzij de 0-3 overwinning op de naaste concurrent Excelsior/Barendrecht hebben de vrouwen van VV Alkmaar nu zes punten uit elf wedstrijden. Daarmee gaat de ploeg over Excelsior/Barendrecht heen en staat op de zevende plek.

Vrijdag 12 maart speelt ze met VV Alkmaar om 19:30 uur tegen ADO Den Haag.